Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отнемат концесията поне на три плажа
Автор: Екип Varna24.bg 14:26 / 16.09.2010Коментари (0)830
© Varna24.bg
Минимум три концесионни договора за морски плажове ще бъдат предложени за прекратяване заради извършвани системни нарушения. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по време на пресконференция за състоянието на морските плажове.

Министърът посочи, че през това лятото са направени 100 планирани проверки с участието на експерти на различни държавни и местни институции. За първи път този сезон са направени и 50 внезапни проверки само от представители на МРРБ. Заради по-голямата ефективност на изненадващите проверки експертите в министерството предлагат да бъде увеличен техния брой през следващия летен сезон.

В страната има общо 209 плажа в области Добрич, Варна и Бургас. Тази година неохраняемите плажове са 68, което е най-ниската бройка през последните години.

Министър Плевнелиев посочи, че след проверките общият размер на глобите, които ще бъдат наложени на недобросъвестните стопани на плажовете, е над 400 000 лева. Спрямо миналата година сумата е "драматично по-висока", каза министърът и добави, че през 2009 г. глобите са били на стойност 180 000 лева.

Приходите от концесии и наеми за плажове през 2009 г. са били 8,5 млн. лева, а планираните за тази година - 10 млн. лева, или с около 18 на сто повече.

Росен Плевнелиев подчерта, че глобяването на е самоцел за МРРБ, а е продиктувано от желанието за чисти плажове, на които има гарантиран достъп и услуги за гражданите, плажове с добри стопани, плажове, които не са придатъци на хотелите, а са природно богатство.

Милен Топалов, директор на дирекция "Концесии" в Министерството посочи най-често констатираните нарушения при направените проверки са свързани с пропуски в организацията на водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи - 13 бр., липса на медицинско обслужване - 12 бр., обекти извън съгласуваните схеми и по-големи площи от допустимите - 12 бр., по-малки свободни зони и др. - 6 бр., липса на санитарно-хигиенни съоръжения - 3 бр. Предложени за прекратяване са 3 концесионни договора за морски плажове: за плаж "Дюни юг", където няма водно спасяване, медицинско обслужване и санитарно-хигиенно поддържане. Вторият договор е за плажа "Бяла карадере". Третият плаж е "Фиш фиш" между Балчик и Албена. Този плаж е със свлачищна зона, направено е брегоукрепването, но по отношение на ската съществува реална опасност от свличане на земни маси. Становището на "Геозащита Варна" е, че тази зона е опасна да се използва за плаж и има забрана на кмета на община Балчик да се преминава през района. Концесионерът на този плаж не е организирал никакви дейности и услуги по закона и затова предложението на министерството е концесията да бъде прекратена по взаимно съгласие, коментира Милен Топалов.

До края на месец ноември 2010 г. Законът за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие трябва да бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет съобщи зам.-министър Екатерина Захариева. Дотогава той ще бъде подложен на обществено обсъждане и ще бъде съгласуван с всички заинтересовани страни. Проектозаконът предвижда зониране на плажовете, възстановяване на дюните като изключителна държавна собственост и нова методика за определяне на наемната цена, основана на атрактивността на плажните ивици. Измененията ще задължават собствениците на земи, намиращи се непосредствено до морските плажове, да осигуряват право на преминаване. Обмисля се идеята достъпът до плажовете, чадърите и шезлонгите в големите градски центрове да бъдат безплатни за туристите. Екатерина Захариева коментира, че в МРРБ не е постъпвало писмено предложение за създаването на ВИП плажове.

25 са плажовете без осигурен свободен достъп до тях, съобщи зам.-министър Захариева. За да бъде разрешен този проблем ще бъда проведени процедури за изработване на подробни устройствени планове, в които да бъде направена улична регулация, даваща достъп до плажовете. Тя допълни, че вече е стартирана процедурата за изработване на Подробен устройствен план за къмпинг "Градина".

Зам.-министър Захариева каза, че няма нито едно възражение срещу проведените през тази година процедури за предоставяне под наем на свободни морски плажове и допълни, че в края на този месец предстои трети търг. В средата на м. октомври ще стартира процедура за отдаване под наем на нови 21 плажа, за които изтича тригодишния срок за управление от общините, съобщи зам. министърът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: