Паметна плоча в Ботевата градинка напомня за жертвите на големия взрив в Девня

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:44 / 21.11.2016
2297
Паметна плоча за загиналите при големия взрив в девненския завод за хлор и поливинилхлорид (ЗХПВХ-2) се появи в Ботевата градинка във Варна. На 1 ноември тази година се навършиха 30 години от трагедията, отнела живота на 22 души. По всяка вероятност кръглата годишнина е причината за поставянето на мемориалната плоча, както и за засаждането на борче зад нея в памет на невинно загиналите от злополучната смяна.

През 1962 г. в индустриалния комплекс край Девня е пуснат първият завод за хлор и поливинилхлорид - днешният (фалирал) "Полимери". Той произвежда в инсталациите си сода каустик, солна киселина, хлорна вар, карбид, винилхлорид и емулсионен поливинилхлорид.

Половин година след чудовищната авария в Чернобил, на 1 ноември 1986 г., броени минути преди 7 часа сутринта, Девня бива разтърсена от мощна експлозия. Ударната вълна е усетена чак във Варна, където е регистриран трус от 3-та степен по скалата на Рихтер.

Взривен е новият (втори) завод за хлор и поливинилхлорид - едно от най-големите и най-модерни подобни предприятия в света. Детонацията унищожава напълно цеха за винилхлорид и отнема живота на 22 души. Ранените са десетки, обгазените - стотици. Мащабите на трагедията са щели да бъдат неимоверно по-големи, ако канцерогенният поливинилхлорид се бе запалил и образувал отровен облак, който би натровил още неизброимо множество от хора.

На следващия ден в местния вестник се появява само едно малко съобщение за настъпили разрушения в цеха за поливинилхлорид. Също както съветската преса мълчи след зловещата авария в чернобилската АЕЦ, така и нашата дума не обелва за взривения девненски завод. В това време световните медии напоително отразяват избухналия на същия този 1 ноември 1986 г. пожар в склада на една швейцарска фармацевтична компания в Базел, вследствие на който река Рейн е била замърсена с 1000 тона химически вещества. За случилото се в Девня няма и ред.


Виж коментарите (0)

Още по темата (89):
08.01.2021 Прокарват газопровод до бившия завод "Полимери"
21.07.2020 Върнаха къмпинг "Каваци" на семейство Баневи, те се опитват да влязат във владение
22.02.2020 Николай Банев се изгаври с главния прокурор от затвора
14.02.2020 Банева: Никога не сме били бегълци, доброволно се върнахме в България
26.11.2019 Запорираха имущество на Баневи за над 140 млн. лева
22.10.2019 Десет адвоката бранят милионерите Баневи в съда
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).