Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разследват Цонев за имоти край морето
Автор: Екип Varna24.bg 09:49 / 05.10.2010Коментари (0)1583
© Varna24.bg
Прокуратурата е започнала разследване на скандални сделки с военни имоти край морето, осъществени по времето на ексминистрите от кабинета "Станишев" Николай Цонев и Веселин Близнаков. Сред най-фрапантните от тях е осъществената през 2008 година, когато начело на МО бе именно подсъдимият в момента Цонев, продажба на бившата мотошкола в местността Харманите в Поморие.

Аферата с терена, който включва цял стадион за мотобол, както и мотополигон, сервизно хале и административно битова сграда, бе огласена преди време от депутати от ГЕРБ. Сигналът, който сегашното ръководство на МО подало към държавното обвинение, се оказал достатъчен повод за предприемане на проверка на продажбата. Според изнесените факти имотът, който се простира върху 95 дка на първа и втора линия край морето, е изтъргуван за скромните 290 хил. лв. или приблизително по 3 лв. на квадрат. Според народните избраници от ГЕРБ квадратният метър край морето по това време е вървял между 90 и 100 евро, така че само с няколко продажби на имоти в Бургаско, които до 2006-а са били зачислени към дружеството "Войнтех", държавата е била ощетена с милиони левове. Специално за мотостадиона в Поморие, земята там вървяла по 50 евро, а не по 3 лв. на квадрат, което е над 30 пъти по-евтино, категоричен бе законотворецът Иван Алексиев. В случай, че реалната стойност на обекта се окаже такава, излиза, че той възлиза на около 9,5 млн. лв. А това би означавало, че хазната е ужилена с приблизително 9 млн. лв.

По думите на съпредседателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, който потвърди, че материалите по сделките са били предадени на прокуратурата, би било интересно да се разбере какъв ще е резултатът от проверката.

Не по-малко любопитна е реализираната по времето на Близнаков продажба на военен имот в парк "Росенец", в местността Ченгене скеле с площ 8 дка. Към разположения на брега на морето терен бил зачислен и масивен кей с дължина от около 100 метра, на който могат да акостират дори яхти. Заедно с имота бил продаден и пригоденият за хотел кораб "Виолета". Новият собственик, който имал намерение да строи туристически комплекс, платил за всичко 259 хил. лв. Проверка на вестника установи, че зад фирмата купувач "Пламс 2001" стои хлебният бос Пламен Найденов, който според ДАКСИ е сред шефовете на свързаните с производствените бази в кв. "Люлин" и бившия "Хлебозавод 1" дружества "Крапси Холдинг" и "Хлебни изделия - Възраждане". Именно с бизнеса с хлебни изделия нашумя и Николай Цонев. Името му беше забъркано в скандал с военното министерство преди да седне в стола на Близнаков, когато оглавяваше мегаагенцията "Социални дейности" към ведомството. През 2006 година, когато имотите на МО край морето вече са разпродавани като топъл хляб, фирмата на Цонев "Нилана" се оказа сред основните хлебни снабдители на армията.

Третата скандална сделка в Бургаско, за която от ГЕРБ настояха прокуратурата да се намеси още преди няколко месеца, е с Морския клуб в Поморие. Той е с 1543 кв. м. площ, намира се на самия бряг на морето и е продаден за общо 392 хил. лв. Имотът също като този в "Росенец" разполага с хотелска част, кабинети за обучение, хангари и кей за акостиране на кораби и яхти. Средната цена на квадратния метър, на която са продавани повечето имоти, е 3 лв., а реалната по това време е била най-малко 100 евро, защото всичко е на първа линия.

В аферата с продажбата на Морския клуб се появява и кораб, който не е заведен в активите. Той е нарязан на скрап и продаден на цена, по-висока от тази, която е платена на държавата за целия имот, обясни Иван Алексиев.

Ангелов върна на хората земите на нос Акра

Собствениците на земи, които досега се намираха на територията на бившето военно поделение на нос Акра край Черноморец, ще получат имотите си обратно от областния управител на Бургас Константин Гребенаров. Това стана възможно, след като министърът на отбраната Аню Ангелов нареди терените да станат отново публична държавна собственост. Земите на полуострова са с площ над 2000 дка и имат реална пазарна стойност 30 милиона евро.

Ангелов директно обвини от парламентарната трибуна своите предшественици, които са имали нечисти намерения - да продадат или заменят военния терен. По думите му особено активно се е водела кампанията за продажбата по време на Николай Цонев и понеже сделката е била на финалната фаза, само идването на ГЕРБ на власт я е осуетило.

Общо 434 сделки с имота са успели да реализират бившите военни министри по времето на тройната коалиция, обявиха неотдавна сегашните управляващи. Според настоящия министър само от сделката на летището в Божурище срещу апартаменти държавата е завлечена с 15 млн. лв.

Източник: в. "Монитор"




Още по темата: общо новини по темата: 9
06.07.2011 »
11.05.2011 »
09.05.2011 »
14.07.2010 »
08.06.2010 »
11.03.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Черно море в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: