Силно начало за Националния събор на читалищата в Бяла

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:30 / 20.06.2018
2054
Вчера на площад "Европа“ в град Бяла бе открит десетият Национален събор на читалищата. Началото на едно от най-мащабните събития за самодейци по нашето Черноморие бе дадено от кмета на Община Бяла – Анастас Трендафилов и Силва Хачерян от Министерство на културата.

Съборът ще продължи до събота, а броят на участниците, които ще се изявят надхвърля 1100. Концертите са всяка вечер от 18 до 22 часа. Програмата е изключително разнообразна. За жителите и гостите на Бяла предстоят още 4 дни изпълнени автентичен и обработен фолклор, модерни и народни танци, популярни и шлагерни песни, детски вокални групи, кукери и още много други. Част от Събора е изложението "Произведено в България – читалища“, в него ще се включат читалища с дейност в областта на изобразителното и приложно изкуство.

Всяко читалище получава юбилеен плакет и грамота за участие, а най-атрактивните групи се награждават със златен медал. В последната концертна вечер ще бъде обявен носителят на наградата на Кмета. Вчера зрителите се насладиха на 20 индивидуални и групови изпълнения, а организаторите връчиха 8 златни медала.

Родните читалища са една уникална за Европа културна институция, която съществува само у нас. Още преди повече от 160 години, нашите прадеди са чувствали нужда от едно средище, в което да цари културата, писмеността, духовността, място което да обединява хората в името на доброто. Те са откъсвали от залъка си, за да изградят това чудо на българската духовност, наречено читалище. И днес читалищата продължават да съхраняват българските дух и култура. Историята на Националния събор показа, че читалищата имат нужда от подобни форуми. Той е не само място за изява, но и място за обмен на идеи, добри практики и дискусии по актуални читалищни проблеми.

Националният събор на читалищата се организира от Община Бяла и Народно читалище "Пробуда 1928“ град Бяла и се провежда по патронажа на Министерство на културата.

 

 

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Откриха скелет на гигант при разкопки за строеж в община Средец
Министър Милошев обсъди перспективи за развитието на район Странд...
Строят 28 вили в района на защитена зона
Започва делото срещу убиеца от Прилеп
Млада двойка не хареса живота в града, осъществиха мечтата си за ...
Дни на отворените врати на детските заведения в Добрич 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).