Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тежка строителна техника опустоши живописната местност Мимикия
Автор: Екип Varna24.bg 11:28 / 11.06.2012Коментари (0)1471
© Народно дело
Погром с багери и фадроми е опустошил живописната местност Мимикия край варненското село Константиново. Този сигнал подадоха дългогодишни ползватели на земеделски земи. Акцията се разиграла на 19 май, когато тежка строителна техника на фирма "Юролинк Файнаншъл груп" щурмувала няколко бараки на брега на Варненското езеро и ги направила на пух и прах. В момента районът е ограден с колчета и предупредителни табели "Частна собственост", установи наша проверка.

Живописното местенце с площ 47 дка се намира на южния бряг на Варненското езеро, а възелът на проблемите започнал да се заплита още в зората на демокрацията. По силата на реституционния закон през 1997 г. шефът на поземлената комисия в Белослав Янко Стаматов възстановява земите на училищното настоятелство в Константиново. Две години по-късно следващият председател на ПК Константин Константинов извършил немотивиран отказ на възстановения вече имот и провел процедура за обезщетение на училищното настоятелство с поименни компенсационни бонове. Той се позовал на разпоредби на закона, неотносими към обекта на реституция, твърди председателят на Националното сдружение за защита правата на ползвателите на земи Иван Дърмонски. Според него съмнения за фалшификации буди обстоятелството, че в първото решение на ПК -Белослав, не фигурира името на титуляря - председателя Янко Стаматов, а името на Константин Константинов. Последният обаче е назначен през 1999 г., докато Янко Стаматов е извършил признаването на собствеността две години по-рано и е освободен през 1998 г. Отворен остава въпросът как лицето Константин Константинов през 1997-а е бил председател на ПК -Белослав, след като е назначен през 1999 г.

Междувременно от 1998 г. 23-мата ползватели от земеделска кооперация "Лоза" имат сключен аренден договор с училищното настоятелство към ОУ "Св. Кл. Охридски", по силата на който плащали редовно своите вноски. През 2005 г. обаче апетитното местенце става обект на скандална заменка, извършена зад гърба на ползвателите, от тогавашния земеделски министър Нихат Кабил. Той заменил апетитния поземлен имот на езерния бряг срещу земи в две видински села. Само след четири месеца заменителят по договора продава крайезерния имот на трето лице. След това ивицата се препродава още няколко пъти, а преди няколко месеца неин собственик става крупният кипърски бизнесмен Кристофер Виоларис, който има намерение да разчисти терена от бараките и боклуците, да възстанови някогашния плаж, да изгради уникален парк за обществено ползване с детски воден кът, яхтено пристанище и заведения.

Бай Недю: Стоях като заклано агне

Бай Недю е един от малкото очевидци на случилото се на 19 май. Освен фадроми в действие на мястото той заварил и управителя на строителната компания "Юролинк Файнаншъл груп" Кристофер Виоларис заедно с пет-шест работници. "Стоях като заклано агне и мълчах. Не посмях да ги питам нищо", споделя през сълзи възрастният мъж. "Използвах това място предимно за да зареждам столовата на фирмата ми. Насипах го с пръст и започнах да отглеждам плодове и зеленчуци", разказва бай Недю. През годините той си построил барака с всекидневна, спалня, помещение за отдих и склад за дърва и инструменти. Твърди, че редовно си е плащал наемите на училищното настоятелство в с. Константиново. Сега обаче цялото му имущество барабар с барбекюто е превърнато в руини. След щурма на багерите ползвателят констатирал и сериозни липси. "Откраднали са ми печка, радио, телевизори, легла, фотьойли", изброява възрастният мъж.

Неговият съсед Владимир Григоров също се оплаква от липси, които е изброил подробно в жалба до началника на IV РУП. "Ние сме ползватели от 14 години тук. Плащахме си наема цели 10 години", вайка се възрастният мъж, чиято барака стои килната на една страна на езерния бряг. "Това е вандалщина без аналог, но никой, дори и полицията, не взе отношение, възмущава се ползвателят. - Ходихме да се оплачем и на областния управител, но той каза да се оправяме сами, защото земята е частна."

Иван Дърмонски: Това е самоуправство

"Въпреки че Кристофер Виоларис предоставя нотариален акт, по смисъла на закона той все още не се счита за собственик, тъй като в момента се води дело за тези земи. Тези хора са владели имотите добросъвестно повече от 10 години, след като преди това са били арендатори по силата на договор с училищното настоятелство в Константиново. По смисъла на чл. 79 от Закона за собствеността те имат пълното основание да считат себе си за собственици. Сега въпросът е отнесен за решаване във Варненския окръжен съд. Докато магистратите не се произнесат кой е собственик и кой не, никой няма право да събаря, да поставя колчета, да огражда и да блокира достъпа до езерния бряг. Това е самоуправство. Виоларис може да стане собственик на земеделската земя едва когато осъди ползвателите и когато бъде въведен във въвод от компетентната служба."

Кристофер Виоларис: Земята е моя

Управителят на "Юролинк Файнаншъл Груп" определи като абсурдни обвиненията за самоуправство. "Всички тези хора там са се настанили незаконно - в резултат на една измама, извършена от секретарката на земеделска кооперация "Лоза", която бе под контрола на училищното настоятелство в Константиново. След заличаването на регистрацията на кооперацията през 1994 г. тази жена се е разпореждала с парцели в ивицата, използвайки името и печата на ликвидираното вече юридическо лице, твърди кипърският бизнесмен. "Тези хора не плащат наеми на никого и системно замърсяват брега с какво ли не, а на места дори са го бетонирали. Гледат прасета и коне - какви рибари са това?", пита крупният бизнесмен. По думите му в тази местност имало само един рибар, за когото Виоларис нямал нищо против да развива поминъка си, стига да не цапа. "Аз съм законният собственик на тези земи", категоричен е кипърецът. Той посрещна с насмешка твърденията за кражби на техника и мебели от бунгалата на ползвателите. "Вярно е - влязохме и обърнахме бараките. Ако има нещо счупено, ние не сме виновни, защото хората бяха уведомени от нас още на 16 март. Нищо не сме им крали - това просто е несериозно", коментира бизнесменът. Той разкри, че много скоро ивицата ще бъде разчистена от мръсотията и бараките, за да бъде реставриран някогашният плаж и да бъде изграден парк за обществено ползване. Проектът, който се финансира съвместно от кралското семейство на Катар, включва изграждане на детски воден кът, заведения тип "павилиони" и яхтено пристанище за нуждите на живеещите в строящия се от горната страна на шосето луксозен жилищен комплекс.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: