Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Варненско - на първо място по брой деца в приемни семейства
Автор: Екип Varna24.bg 13:49 / 24.11.2023Коментари (0)774
©
Във Варненска област има най-много деца, които се отглеждат в приемни семейства. Това става ясно от ежемесения анализ на Националния екип за организация и управление на проекта "Приеми ме 2015“, публикуван на страницата на Агенция за социално подпомагане към Министерството на труда и социалната политика, научи Varna24.bg. Според данните към края на октомври децата, отглеждани в приемните семейства, по проекта в 155 общини партньори, са 1456, от които 157 са децата с увреждания. През отчетния месец октомври 54 деца са настанени в приемно семейство, а за 65 настаняването е прекратено, като 40 от тях са осиновени.

По показателя "средномесечен брой деца, пребивавали в приемни семейства“ в общините партньори за 10-те месеца с най-много деца средномесечно, отглеждани в приемна грижа с доставчик община, традиционно са област Варна (112, в т.ч. 16 деца с увреждания – в 10 общини), Плевен (98, в т.ч. 9 деца с увреждания - в 7 общини), Хасково (97, в т.ч. 10 деца с увреждания – в 5 общини), Монтана (95, в  т.ч. 7 деца с увреждания -  в 9 общини) и Велико Търново (95, в  т.ч. 17 деца с увреждания -  в 8 общини).

С най-ниските средномесечни стойности по наблюдавания показател за 10-те месеца т.г. са област Ямбол (12, в т.ч. 1 деца с увреждания  – в 4 общини), Силистра (14, в т.ч. 7 деца с увреждания  – в 3 общини), София област (16, в т.ч. 2 деца с увреждания -  в 3 общини), Кърджали (18, в т.ч. 1 дете с увреждане – в 4 общини).

През отчетния месец октомври съответните комисии по приемна грижа към регионалните дирекции за социално подпомагане са утвърдили и съответно регистрирани 3 нови приемни семейства, а заличените  приемни семейства с местоживеене в общините партньори са 13. Така към края на октомври общо 1 266 са приемните семейства с местоживеене в 155 общини партньори, в които са настанени 1 456 деца. Приемните семейства, в които няма настанени деца са 408 (в т.ч. 3-те доброволни), което е 24,37% от общия брой.

С над 30% незаети приемни семейства в края на октомври 2023 г. са областите Добрич, Кърджали, Търговище и Ямбол. В област Търговище свободните приемни семейства в края на октомври са 67,19%, в област  Добрич - 52,63%, колкото са и в област Ямбол. В област Кърджали свободните приемни семейства са 30,43%, но тук е налице позитивна тенденция, доколкото този процент преди 2 години е бил над 50.

Причините за незаетост на приемните семейства се изследват от Агенцията за социално подпомагане на базата на предоставяна от регионалните дирекции за социално подпомагане тримесечна справка. Трайно най-голям процент от общия брой незаети приемни семейства са тези със заявено желание да се грижат за дете с различен профил от потребността в съответната област.

Независимо че количествените резултати показват намаляване на броя на приемните семейства с доставчик общините, на терен е видно, че с изключение на няколко области, в страната приемните семейства са редуцирани така, че да могат максимално да откликват на потребностите на съответния регион. От години се наблюдава недостиг на приемни родители за деца от 0 до 3 г. (традиционно това е Столична община, в която и приемните семейства са малък брой, съпоставимо с броя на населението), а също и за деца със специфични увреждания. Усилията на областните екипи по приемна грижа и на отделите "Закрила на детето“ са насочени към информиране на общността чрез активни кампании с цел набиране на нови семейства за конкретни целеви групи деца, съобразно идентифицираната потребност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: