Законопроект предвижда отмяна на запрещението на лица с интелектуални затруднения

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:10 / 24.08.2017
1522
Да се променят нагласите към хората с интелектуални затруднения и да им се даде правото да вземат подкрепени решения, като за целта отпадне институтът на поставянето под запрещение. Това е философията на проектозакона за физическите лица, който бе представен в Девня от ръководителките на Сдружение "Семеен център - Мария".

Неправителствената организация е основен "двигател" на инициативата за синхронизиране на родното законодателство с Конвенцията на ООН за правата на хората с интелектуални увреждания. 

На дискусията, чийто домакин бе Дневният център за хора с увреждания (ДЦХУ), присъстваха заместник-кметът на Девня Донка Йорданова и служители на общинската администрация, представители на социални институции, потребители на услуги в ДЦХУ и др. 

Семейният кодекс от 1949 година поставя под запрещение умствено изостаналите, третирайки ги като умопомрачени и душевно болни, и безусловно ги лишава от всякакви граждански права. През 2012 година България ратифицира Конвенцията на ООН за правата на хората с интелектуални увреждания, с която е съобразен миналият на първо четене проектозакон. Той предвижда т. нар. "подкрепящи мрежи", които ще се състоят от близки на затрудненото лице, посочени от него, и ще се ръководят и координират от фасилитатор. Тези доброволни структури ще помагат на навършилите пълнолетие с интелектуални недъзи да правят различни избори, включително и такива с правни последици. 
 
Никой обаче не дава гаранции, че бъдещият закон няма да се "побългари" и да отключи "Кутията на Пандора", особено след като лицата с интелектуални затруднения един ден останат без родителско рамо. В крайна сметка всички спорове ще се решават в съда, отговори председателят на Сдружението Галя Койчева, но въпросът е кой ще отнесе казуса до Темида - умствено изостаналото лице или загрижените за него доброволци от "подкрепящата мрежа" начело с фасилитатора, за който се оказа, че по закон ще действа безконтролно. 
 
Според заместник-председателя на неправителствената организация Мария Чанкова законопроектът предполага промяна на ценностно ниво, като даде за пример Западна Европа и Канада, но не разясни как точно "еволюцията" на човешките отношения ще случи в България. Стана ясно, че бъдещият закон може да ограничава някои права на лицата - в зависимост от степента на техните интелектуални дефицити, тоест ще е налице частично запрещение, което ще се атестира на всеки 3 години. Така или иначе въпросителните около законопроекта не са никак пренебрежими, а Галя Койчева призна, че той не среща особено одобрение сред представителите на юридическата общност, участвали в обсъждането му. 
 
В рамките на събитието в ДЦХУ - Девня бе подредена изложба "Възможности" на потребители на Дневен център "Слънчевата къща" - град Варна, който е под шапката на Сдружение "Семеен център - Мария". Експозицията представя бижута, картини и произведения на приложното изкуство, изработени от хора със специални потребности.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).