Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Заставят собствениците в 3-километровата зона около Девня да изколят сами прасетата си
Автор: Пламена Николова 16:09 / 14.02.2019Коментари (0)4760
©
Собствениците на домашни прасета в 3-километровата зона около квартал "Повеляново“ в Девня трябва да заколят доброволно животните си като превантивна мярка срещу разпространението на чумата по свинете. До това решение се стигна на среща днес в Областна администрация между зам.-министъра на земеделието и храните д-р Янко Иванов, областния управител Стоян Пасев, представители на БАБХ, кметове на общини и населени места от варненска област, предаде репортер на Varna24.bg.

"Предният път знаете, че успяхме да овладеем задния двор със същото заболяване, имаме и похвала от Европейската комисия", каза днес Стоян Пасев

Припомняме, че две положителни проби за чума по диво прасе бяха констатирани след намерено животно в землището на квартал "Повеляново" в Община Девня. Ловци са открили и разфасовали животното. Те самите нямали прасета в личните си стопанства, стана ясно днес. 

На срещата стана ясно още, че засилени мерки за сигурност трябва да бъдат взети и в двата големи свинекомплекса на територията на с. Слънчево и в община Вълчи дол. Там прасетата ще бъдат изследвани за чума на всеки две седмици. Обсъжда се и вариантът да бъдат намерени терени, където животните да бъдат избивани и загробвани, в случай, че заразата пламне и във фермите. 

Собственикът на свинефермата в Слънчево Наско Манасиев обясни следното: "При нас има създадени много стриктен пропускателен режим, всеки служител на входа се облича с нови дрехи, дезинфекцира се когато влиза и излиза. Всичко това обаче не ни дава 100% сигурност. Заразата се разпространява по най-различни начини, по въздух, по земя, по вода. Може да се очакват изненади, защото в Румъния кризата е неовладяна, изтървани са нещата, от там дойде заразата."

Кметът на Вълчи дол Георги Минчев каза: "Всички разпоредби сме изпълнили от властите. На територията на Община Вълчи дол има голям свинекомплекс, който има 40 000 животни. Съгласно изискванията има учредени терени за загробване. Има притеснение сред хората, все пак около 120 работни места има там. Никой не е застрахован от нищо. Разпоредили сме на кметовете по населени места да се регистрират всички хора с животните си, независимо дали са свине или други, трябва да се водят на отчет в местната ветеринарна служба. Дано не се случва." 

На заседанието на комисията днес бе взето решение, с което се забранява организирането на пазари за продан на жива стока, а кметовете на общините край Девня трябва да извършат инвентаризация на домашните прасета. Полицията трябва да следи за превозването на разфасовани трупове на животни и пренасянето на живи прасета.



Още по темата: общо новини по темата: 31
08.12.2021 »
06.08.2020 »
09.01.2020 »
27.08.2019 »
23.08.2019 »
22.08.2019 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: