Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Заради чумата по прасетата: Ограничават сафаритата, брането на гъби и пикниците във Варненско
Автор: Пламена Николова 13:44 / 27.08.2019Коментари (0)3772
©
Илюстрация
Усложнената ситуация и набелязването на превантивни мерки заради африканската чума по прасетата обсъди на свое заседание днес областната епизоотична комисия.

Да бъдат ограничени всякакви дейности, които не са спешни като дърводобив, сафарита, пикници и бране на гъби на територията на Варна и областта са само част от мерките, сподели след заседанието за Varna24.bg д-р Златина Димова, началник на БАБХ Варна.

Два пъти седмично ще бъдат претърсвани землищата в областта за мъртви прасета. 

Стана ясно, че около 3000 са стопаните, които ще получат обезщетение от 300 лева за доброволно изкланите прасета в задните дворове. На тези, които не са спазили разпоредбите са съставени актове за административно нарушение.

Д-р Димова сподели, че при проверките се е стигало до сериозни сблъсъци със собственици на прасета, които са оказали съпротива при изпълнението на заповедта. 

Тепърва ще стане ясно колко животни от личните стопанства, които все още не са изклани, ще бъдат евтаназирани. 

Припомняме, че след 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства. Право на обезщетение имат стопанствата в 20 км санитарни зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок епизоотичен риск от Областните епизоотични комисии. За по-голямо улеснение на собствениците на прасета, представители на Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) ще посетят населените места за изплащане на подпомагането, за което кметът предварително ще обяви  деня и часа. Средства ще се превеждат и по банков път.

Допустими за подпомагане са собственици, които отглеждат до пет прасета за угояване, разположени в санитарни зони и отглеждани във ферми тип ,,лично стопанство", които не продават на пазара, а добиват месо само за лична употреба. Те трябва да  бъдат включени в списък, изготвен от кмета на населеното място, а заверката трябваше да е до 26 август 2019 г.  Документът се представя в Областната епизоотична комисия, заверен от областния управител и от официалния ветеринарен лекар, с подпис и печат.

Заявленията за обезщетение се подават в кметствата. Те са по образец, в който всеки собственик декларира, че е усвоил доброволно месото. За да се възползва от помощта той трябва да е извършил почистване и дезинфекция. Собственикът трябва да заяви, че няма да отглежда прасета в стопанството си за период най-малко от 12 месеца след последната дезинфекция.

Кметовете на населените места ще изготвят Констативен протокол по образец за удостоверяване на доброволно усвояване на месото и почистване и дезинфекция на стопанството. Кметовете имат ангажимент да публикуват на публично място списъците със стопаните, които следва да получат помощ.




Още по темата: общо новини по темата: 31
08.12.2021 »
06.08.2020 »
09.01.2020 »
23.08.2019 »
22.08.2019 »
09.08.2019 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: