Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Затвор за непълнолетен, умишлено убил възрастна жена
Автор: Екип Varna24.bg 17:13 / 11.07.2023Коментари (0)415
©
Седем години и половина затвор за непълнолетен, умишлено убил възрастна жена в Ловеч. Това стана ясно от пресцентъра на съда в града.

Петчленен състав призна за виновен 16-годишен младеж за убийството на възрастна жена. Престъплението е извършено през лятото на 2022 г. във вилна зона на областния град.

Съдебният процес се проведе в едно заседание и се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимият и защитникът му се съгласиха да не бъдат разпитвани всички свидетели и вещи лица. Тъй като обвинението е за умишлено убийство, подсъдимият нямаше право да се възползва от разпоредбата на чл. 58а, която предвижда при осъдителна присъда наказанието да бъде намалено с една трета.

Въз основа на доказателствата по делото и закона, съдът призна непълнолетният младеж, който към момента на престъплението е бил на 15 години, за виновен, че, разбирайки свойството и значението на извършеното и можейки да ръководи постъпките си, умишлено умъртвил възрастна жена, с цел да прикрие други свои престъпления (незаконно проникване в чуждо жилище и кражба – на телефони и пари). Подсъдимият беше признат за виновен и за противозаконно отнемане на автомобилите на убитата.

За всяко от престъпленията съдът наложи максималното възможно наказание, като при определянето му се съобрази с Глава 6 от Наказателния кодекс, която регламентира особени правила за непълнолетните. Член 63 от НК изрично посочва, че наказанията за непълнолетни се редуцират. Така, ако за възрастните (над 18 г.) най-тежкото наказание е доживотен затвор без замяна или доживотен затвор, то за непълнолетните лишаването от свобода може да е от 3 до 10 години; лишаването от свобода за повече от 10 години се заменя с лишаване от свобода до 5 години и т.н.

С присъдата беше приложена задължителната норма на чл. 23, ал. 1 от НК – налага се най-тежкото наказание, в случая - 5 години лишаване от свобода. Съдебният състав приложи и чл. 24 от НК и увеличи с ½ наложеното наказание. Така подсъдимият беше осъден на лишаване от свобода в размер на 7 години и 6 месеца, при първоначален строг режим . Приспада му се времето, за което е бил с мярка за неотклонение "Задържане под стража“.

Непълнолетният младеж ще бъде настанен в поправителен дом до навършване на пълнолетие. Освен това той е осъден да заплати разноски в размер на почти 9 500

Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок, считано от 10 юли.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Диана Димитрова жертва на физическо насилие
Топлофикация София
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: