Жители на варненско село на бунт срещу изграждането на сметище

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:47 / 03.08.2017
2086
Жителите на село Чернево излязоха на пореден протест срещу изграждането в землището им на депо за отпадъци от девненската топлоцентрала. В края на юни общинският съвет на Суворово насрочи за 20 август местен референдум по проблема.

Областният управител на Варна Стоян Пасев обаче е подал жалба срещу това решение, защото според него то не е законосъобразно. Сега жителите на селото се страхуват, че референдумът ще бъде спрян, а селото им - отровено.

Проектът за депо в землището на село Чернево е от 2014 година. Това се налага заради прекратяването на експлоатацията на депото в Падина, където и сега ТЕЦ Девен изхвърля отпадъците си. Валентин Христов е един от общинските съветници, които са дали съгласието си за изграждането на депото. След това обаче проектът е променен.

Валентин Христов, председател на инициативния комитет за референдум: "Не са ви казали, че това ще бъде пепелина и сгурия от топлоцентралата? Или живак, отработени масла, опасни замърсени дрехи."
Според жителите на Чернево в документите има и други нередности. В първоначалния проект през бъдещото депо преминавала река Хамам дере. В следващия вече само граничи с него. Хората от селото казват, че са подложени на натиск да спрат протестите си срещу депото, а багеристът, открил стара керамика на обекта, бил уволнен.

Павлин Параскевов, кмет на Суворово: "Аз направих запитване дали обжалването на областния управител и протеста на прокуратурата спира това решение на общинския съвет. Не получих от никъде отговор, така че ние продължаваме с подготовката."

Областният управител Стоян Пасев заяви, че подкрепя референдума по принцип, но начинът, по който са формулирани въпросите, не е юридически издържан. Жалбата му е подадена с цел да предотврати евентуален съдебен иск на фирмата - инвеститор срещу държавата.

Източник: БНТ


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Млада двойка не хареса живота в града, осъществиха мечтата си за ...
Дни на отворените врати на детските заведения в Добрич 
Масов бой с бухалки и метални тръби, четирима ранени и един задър...
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).