11 мъртви делфина по Черноморското крайбрежие, виновни няма

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:50 / 13.07.2015
1066
11 сигнала за открити мъртви делфини по Черноморското крайбрежие във Варненска и Добричка област са постъпили в Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна до 8 юли. Това съобщиха за Радио "Фокус" - Варна от инспекцията. Десет от сигналите са били основателни, допълниха от инспекцията. Установени са мъртви делфини в село Кранево, КК "Албена" и община Варна. В случай на сигнал за мъртъв делфин, експертите на екоинспекцията извършват проверка на мястото, където е открит. При проверката се дават разпореждания на основание чл.39, ал.2, т.4 от Закона за биологичното разнообразие, мъртвите екземпляри да останат на място.

Последните години популацията на бозайниците в Черно море се е увеличила, а това носи неприятности на рибарите, коментира преди време bTV.

Те се оплакват, че делфинът яде рибата в региона и я прогонва. Рибарите дори настояха бозайникът да бъде разрешен за улов. Въпреки крайното си мнение, те отрекоха умишлено да убиват делфини.

Ръководителят на секция "Ехтиология" към Института по рибни ресурси Константин Михайлов обаче призна, че има някои смъртни случаи на оплетени в рибарските мрежи екземпляри. Това според него е инцидент, а не преднамерена постъпка.

Оплетени в рибарски мрежи, делфините се удавят, защото трябва да поемат въздух на всеки 12 минути. Решението на проблема е поставяне на акустични устройства. Те отблъскват делфините, като им показват, че има мрежи, които до тогава за тях са невидими.

Според наказателния кодекс, убийството на делфин е престъпление, което се наказва с до 3 години затвор. Все още обаче, няма осъден за подобно деяние.



Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Температури над 30 градуса до дни, вижте кога ще става за плаж
Голямо задръстване след катастрофа на входа на Варна
Министър Коритарова за ремонта на проблемния участък в Аксаково :...
Варненка: Стовари се с трясък пред очите ни!
С поне 10% вдигат заплатите по родното Черноморие 
С много слънце и топло време Варна изпраща седмицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).