125 г. от рождението на своя патрон отбелязва днес СУ "Гео Милев"

Автор: Стоян Маджиров
Коментари (0)
10:28 / 15.01.2020
4909
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Гео Милев":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
125 години от рождението на своя патрон отбелязва днес Средно училище "Гео Милев"- Варна. С цялото си творчество и живот Гео Милев категорично заявява своите човешки и граждански позиции и заплаща за това с живота си. Как трябва да е живял човек, който си отива едва 30 годишен, за да остави толкова дълбока и светла диря в историческата и културна памет на народа? За това ще говорят днес учениците в тържествения час на класа посветен на патрона.

По традиция денят започна с поднасяне на венец пред бюст-паметника на поета в двора на училището. Всяка година децата носят все повече цветя, с които отрупват паметника на Гео Милев.

Цяла седмица възпитаниците на училището се подготвят за патронния празник. Те са изработили постери, албуми и презентации за живота на поета. Учениците от първи до четвърти клас са подредили празнично класните стаи. Най-малките са подготвили рецитал по стихове за деца на Гео Милев и Леда Милева, а учениците от четвърти клас - изложба с илюстрации по стихове на двамата творци. Третокласниците участват в традиционен конкурс за най-хубаво стихотворение, посветено на поета.

Фото-изложба на тема "Символите на училище Гео Милев“ са подредили големите учениците от клуба по интереси "Да се знае и помни“. Те са отделили специално място на спомените на първия директор Петър Петров за това как името на поета става име на училището. В изложбата е показан твореца Минчо Ляпчев- бивш учител, оставил на училището бюст- паметника на Гео Милев, неговия портрет и първата емблема на СУ "Гео Милев“.

Във фоайето на училището е подредена изложба от ученически творби посветени на поета. Учениците са изработили табла със снимки и много информация за неговия живот и творчество, илюстрации на негови творби, както и емблематичния портрет с кичур над едното око.

Учениците от VІI до ХІІ клас за четвърти път ще отбележат празника с посещение на театрален спектакъл. Те ще гледат "Двубой" на Иван Вазов в Драматичен театър "Стоян Бъчваров"- Варна.

Патронният празник ще завърши с тържествен концерт под наслов "Мечти претворени в творчество“. Директорът на училището Албена Павлова по традиция ще връчи грамоти на най-изявилите се през годината ученици, които са се класирали на призови места в състезания, турнири и фестивали.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е на трето място в страната по започнато строителство на но...
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).