21 са тежките катастрофи с деца и юноши за 5 месеца във Варненско

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:42 / 21.06.2023
456
21 са тежките катастрофи, при които са пострадали деца и юноши от началото на годината до края на месец май във Варненско. Това сочат данните от анализа на Областната дирекция на МВР на пътно-транспортния травматизъм, с участието на подрастващи в региона, научи Varna24.bg.

За периода на територията на град Варна и региона са регистрирани общо 954 ПТП, от които 252 тежки с 15 загинали и 313 ранени. През този период са отчетени 21 тежки ПТП с участието на деца и юноши на възраст до 17 години, при които 26 са само леко ранени, разясниха от ОД на МВР.

През периода 1 юни 2022 г. - 31 август 2022 г. са регистрирани 32 тежки ПТП, с участието на деца и юноши на възраст до 17 години. В тях са ранени 31, а едно дете е загинало. От тях: 30 са леко ранените и 1 тежко ранено. Загиналото дете е било пешеходец, а от ранените деца и юноши, 3 са водачи на ППС, 15 са пътници в МПС и 13 са пешеходци.

Разпределението на пострадалите деца и юноши по възрастови групи е следното:

- до 6 годишна възраст – 7 ранени деца, от които 3 са пътници в автомобил, 3 са пешеходци  и 1 е водач на велосипед.

- от 6 до 9 годишна възраст – 7 ранени деца, от които 3 са пешеходци, 3 са пътници в МПС и 1 е водач на велосипед.

- от 10 до 14 годишна възраст – 10 ранени деца, от които 1 е водач на велосипед, 5 са пътници и 4 са пешеходци,

- от 15 до 17 годишна възраст – 1 загинало и 7 ранени  деца, от които загиналото дете е било пешеходец, а от ранените деца 4 са пътници и 3 са пешеходци.

В сравнение със същия период на 2021 година, броят на тежките ПТП с деца и юноши на възраст до 17 години е с 5 по-голям, броят на загиналите и ранените се запазва.

Анализът на пътно-транспортната обстановка за територията на град Варна и областта показва, че няма изявени места с концентрация на ПТП с участието на деца и юноши, но независимо от това в някои райони и отсечки от уличната мрежа, рискът от възникване на ПТП с участието на пешеходци, в т.ч. и деца е по-голям.Това са така наречените места с повишена потенциална опасност от възникване на катастрофи. За територията на град Варна това са районите на училищата, чиито спортни площадки са притегателен център за децата дори и по време на ваканцията. Опасни зони се явяват и улиците, водещи към Морската градина и плажната ивица, също любими места за игра на подрастващите през горещите летни месеци. 

Анализът в национален мащаб показва, че всяко трето от загиналите деца е изкочило внезапно на пътя (между паркирали, спрели или движещи се коли). Децата са опасност в движението, когато са с летни кънки, ролери, скейтбордове и др.

За децата няма безопасен път от дома до спортната площадка или училищния двор и обратно, ако родителите не са се намесили в определянето на безопасния маршрут. Статистиката показва, че през делничните дни нещастните случаи са повече от тези през почивните дни. Децата - велосипедисти също са потенциална опасност за ПТП. Броят им нараства с ускореното завръщане на велосипеда в бита. Децата се опитват да демонстрират на пътя майсторска езда, без ръце, да се возят по двама. Всичко това е пречка за нормалното им движение и ги поставя под заплахата на моторните превозни средства.

Задачата за опазване на децата, като участници в движението е от особена важност. Тя изисква ангажиране на усилията на широк кръг от обществото - полиция, Общинска администрация, Училищни настоятелства, медии, родители, водачи на МПС и най-вече възпитание и създаване на навици за безопасно движение у самите деца. В тази връзка е и провеждането на традиционната Акция на полицията "Ваканция! Да запазим живота на децата по пътя!", обобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът: Обявяваме война на боклука във Варна. Ще се налагат санкц...
Бойко Борисов от Варна: Изобщо не се глася за премиер
Гражданин сравни градския транспорт в Пловдив и Варна
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).