Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
29 деца събра Националният детски диабетен лагер "Докосни дъгата"
Автор: Екип Varna24.bg 17:02 / 02.08.2016Коментари (0)1189
Диабетът е диагноза, но тя не осъжда болните да седят у дома, да са откъснати от приятелите си, да не се занимават активно със спорт, да се забавляват. Това е най-важният урок, който 29 деца на възраст от 4 до 17 години учат в първия у нас Национален детски диабетен лагер, наречен "Докосни дъгата" по името на асоциацията, нагърбила се с организирането му.

Основен организатор е и Центърът по иновативни терапии и авангардни технологии при диабета (ЦИТАТ-Д) МБАЛ "Света Марина", създаден преди година във Варна с активното съдействие на кмета Иван Портних. Петима лекари и медицински сестри от екипа на детския ендокринолог проф. Виолета Йотова, се грижат за децата денонощно. Доброволци са и още десетина ентусиазирани млади хора с различни професии. 

С тях неотлъчно е и Денислава Ангелова - баронеса Плевенска, - съучредител на Асоциация "Докосни дъгата", която от две години се бори всяко дете с диабет у нас да има инсулинова помпа и нужните за нея консумативи. Доброволец е и певицата Яна Каменова, както и Елена Дикова. В първите дни с малките палавници бяха още Ангел Ковачев (познат като част от дуета Ангел и Мойсей) и репортерът от "Господари на ефира" Влади Василев. Тити Папазов пък доведе със себе си варненския баскетболист, играещ в Италия - Деян Иванов. "Диабетът не е болест, която трябва да ви пречи да спортувате активно. Нещо повече - в кариерата си съм срещал много спортисти, които имат същата диагноза, но са достигнали върховете в този или друг спорт", каза Деян Иванов при откриването. В първия ден от лагера с децата беше и рап изпълнителят 100 кила, който е част от каузата още от самото й начало. Той подкрепи каузата с участието си в телевизионния формат "Звездни стажанти", а след това осигури средства за пребиваването на децата в Кранево.

"Не бягам от отговорностите, които човек има в този живот: децата са нашето спокойствие и радост. Тези деца, които днес откриват лагер "Докосни дъгата", стават част от моя живот, от живота на хората, които ще будуват с мен. Всички ние заедно ще играем и ще се смеем, ще защитаваме човешкото достойнство и правото да имаме избор! Когато си тръгнем от тук, всеки един от нас ще бъде по-мъдър, по-сърцат и по-освободен! 

С Петя Раева - председател на Асоциация "Докосни дъгата", създадохме едно голямо семейство, в което да има повече доверие, отдаденост към другия и време за мечти!", каза д-р Денислава Ангелова при откриването на лагера.

Малките лагерници, които пристигнаха в Кранево от цялата страна, са настанени в база "Невен", предоставена безвъзмездно от "Ученически отдих и спорт" ЕАД при Министерството на образованието. "Погрижихме се децата да получават всеки ден подходящо за техния режим меню", каза Цветелина Николова, изпълнителен директор на "Ученически отдих и спорт" ЕАД.

"Възхищам се на куража Ви да дадете възможност на малчуганите с диабет тип I за отмора и детски игри на плажа в красивия морски курорт Кранево. Вашата благотворителна инициатива е ярък пример за това как се постига успехът, когато се обединят усилията на всички институции - Вашата неправителствена организация, Министерството на образованието и науката, Центърa по иновативни терапии и авангардни технологии при диабета, РСР Медтроник, Анубис и Булвест 2000, Скорпио, "Ensemble De Merveilles" и "New Green Line", както и известни български артисти, които със своя талант правят децата щастливи", се казва в поздравлението на подуправителя на Националната здравно-осигурителна каса Иванка Кръстева.

Лагерът започна със спортни игри на плажа. А какъв по-забавен може да е следобедът за един тинейджър, ако 100 кила те учи как да скачаш с чувал и как да разпознаваш флаговете на спасителите? После дойде ред на песните и прескачането на лагерния огън. Понеделник беше денят за морски рисунки, а във вторник децата гостуват в "Спортпалас", където ще имат тренировка по водна топка.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: