Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
300 изпълнители ще се включат във втория Международен Музикален конкурс "Art Stars – Звезди на изкуството"
Автор: Екип Varna24.bg 13:52 / 01.09.2016Коментари (0)2170
© Varna24.bg
Нели Братоева, Мила Маврова и Марина Корновска
Огромен интерес от страна на изпълнители от цялата страна и чужбина предизвика втория Международен Музикален конкурс "Art Stars - Звезди на изкуството". Той ще се проведе във Варна от 7 до 10 септември 2016 г.

До момента за участие са се записали 300 изпълнители на класическа музика, поп, джаз и фолклор.

Участниците са от Варна, София, Добрич, Търговище, Русе и други градове на страната.

Сред кандидатите има изявени таланти от Турция, Русия, Македония и Италия.

Това съобщи днес музикалният педагог Мила Маврова, която е директор на конкурса.

Тя сподели, че миналата година в конкурса са участвали 170 изпълнители, а сега броят им е почти двоен. Според нея във Варна няма конкурс с толкова мащабно участие.

Конкурсът се организира от Фондация "Звезди на изкуството", Inner Wheel -България с финансовата подкрепа на Община Варна - фонд "Култура".

В рамките на конкурса ще се проведе майсторски клас по "Класическо пеене" от 2-ри до 6-ти септември. Той ще се ръководи от доц. Иванка Нинова, мецосопран в Софийска опера, успешен музикален педагог, доцент в Музикална академия София. В майсторския клас са се записали 15 изпълнители. Сред тях има изявени певци от Македония, Русия, и Истанбул. Първият концерт на участници от майсторския клас по класическо пеене ще бъде на 6 .09. от 18 ч. в Концертно студио на Радио Варна.

Конкурсът в категория "Класическо пеене" ще се проведе на 07.09. и 08.09.2016 г. в зала "Концертно студио" на Радио Варна от 10 ч. до 17 ч. В тази категория има 25 индивидуални изпълнители

Гала концертът на лауреатите "Класическо пеене" е на 8.09. от 18 часа отново в Зала Концертно студио на Радио Варна.

Журито в раздел "Класическо пеене" ще бъде с председател директора на Варненската опера Даниела Димова и членове доц. Иванка Нинова и диригента от Опера Варна Стефан Бояджиев.

В категория "Поп и джаз пеене" ще се състезават 97 индивидуални изпълнители и 7 вокални групи;

Изпълнителите са с 40 повече от миналата година, уточни г-жа Маврова.

Те ще бъдат оценявани от жури, председателствано от композитора Хайгашот Агасян. В журито влизат още композиторът Нелко Коларов, рок изпълнителят Славин Славчев и младият изпълнител Георги Янков. Пеещите членове на журито ще участват в тържественото откриване на конкурса, което е предвидено за 9 септември от 20 часа в Аулата на Икономическия университет Варна.

В категория "Поп и джаз пеене" ще се изявят изпълнители в пет възрастови категории.

Конкурсът в категория "Поп и джаз пеене" ще се проведе на 09.09. и 10.09.2016 г. в зала "Аула" на Икономически университет-Варна от 9 ч. до 18 ч.

В третата категория "Народно пеене" са се записали 53 индивидуални участници, 5 вокални групи и един хор. Изпълнителите в тази категория са на възраст от 5 до 75 години, съобщиха организаторите.

Конкурсът в категория "Народно пеене" ще се проведе на 09.09. и 10.09.2016 г. на сцена "Раковина" на Община - Варна от 9 ч. до 18 ч.

В категория "Народно пеене" председател на журито ще бъде Пепа Запрянова, а членове Павлинка Тодорова и Николай Докторов.

Гала концерта на лауреатите от категория "Поп и джаз пеене" и "Народно пеене" ще бъде на 10.09 от 20 часа в Аулата на ИУ-Варна.

Всички прояви от конкурса и концертите са отворени за посетители с вход свободен.

Според регламента на конкурса журито присъжда Гран При за всяка категория с парична и предметна награда, както и първа, втора и трета награда, награди на спонсори, организатори и др.

Предвидени са и награди от няколко международни конкурса. Организаторите на международния конкурс "Euro Stars" - Малта предоставят своите награди - участие в конкурса "Euro Stars"-2017 в категориите "Поп и джаз пеене" и "Класическо пеене".

В категория "Класическо пеене" за лауреати на конкурса награди предоставят държавните опери на Варна и Русе - 4 щатни бройки за артист-хористи в Държавна опера Варна и 1 щатна бройка за артист-хорист в Държавна опера Русе.

Награди предоставят и международните конкурси: "Stelle di Garda" - Италия, Международен детски фестивал "Чунга -Лунга" - Македония, Международна академия на изкуствата "Европа" и др.

Предвижда се в наградите да има изработване на видеоклипове и аудиозаписи като награда за най-добрите изпълнители, професионална фотосесия и др.

От Inner Wheel -България са осигурили като награда професионален микрофон за един от победителите.

"Вярвам, че този конкурс ще стане традиция за Варна като Балетния конкурс и морския град ще се подреди в първите редици на културните събития в света. Споделяме напълно похватите на Мила Маврова "Искам, вярвам, затова се получава". Варна трябва да се гордее с подобни прояви. Вярвам, че музиката ще спаси света", каза днес Марина Корновска, член на организационния екип на конкурса.

"Щастлива съм, че бях въвлечена в този конкурс. Варна може да събере най-добрите български и чуждестранни таланти. "Art Stars - Звезди на изкуството" дава възможност за допълнителна извява на нашите участници и в други страни. Да подариш на един изпълнител възможност за изява на популярна сцена, това е много за него", допълни Нели Братоева, също член на организационния комитет на конкурса.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: