300 жени и мъже се изследваха за остеопороза във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:33 / 10.04.2017
998
Приключи тазгодишната пролетна кампания "С грижа за дамите" на Центъра по остеопороза и остеометрия в ДКЦ "Чайка. Интересът към кампанията и този път беше изключително голям - близо 300 жени и мъже се изследваха за остеопороза в рамките на три седмици.

Статистическите данни за резултатите от изследванията потвърждават и статистиката в световен план. При две трети от пациентите над 50 годишна възраст има регистрирано намаляване на костната плътност. А при една трета от всички изследвани има вече развито заболяване. С увеличаване на възрастта, расте и процентът на болните, като за възрастовата група над 70 години, той е над 50%.

Остеопорозата е коварно заболяване. Обикновено пациентите нямат никакви оплаквания, докато не започнат да получават фрактури при съвсем леко физическо натоварване. Тези счупвания могат да доведат до дълъг престой в болница, инвалидизиране и дори до смърт. Именно затова е важно профилактичното изследване. Ако се реагира още в началото на процеса, на ниво "остеопения", то има голям шанс костната загуба да бъде предотвратена и да се запази качеството на живот.

Центърът по остеопороза и остеометрия ще продължи да организира инициативи за привличане на общественото внимание върху профилактиката на остеопорозата и запознаването на хората с рисковите фактори и възможностите за превенция и лечение.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!
Ето какво време ни очаква днес във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).