32 320 деца ще прекрачат училищния праг в община Варна на 15 септември

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
16:21 / 03.09.2019
1540
Училищата и детските градини във Варна са готови в общи линии за първия учебен ден. На някои места има леки довършителни работи, които няма да попречат на откриването на новата 2019 – 2020 година. Отделените средства за ремонти през лятото са от порядъка на 550 000 лв., съобщава ИА "Черно море". 

Само 2 училища няма да посрещнат 15 септември в собствените си сгради. Това са НУ "В.Левски“ в "Аспарухово“ и ПГ по икономика "Г.С.Раковски“, съобщи в предаването "Европейска Варна“ с водещ  Емил Дамянов шефът на общинската дирекция "Образование и младежки дейности“ Лилия Христова. Децата от първото училище ще водят занятия в СУ“Любен Каравелов“, от второто – в малкия корпус на ОУ "Стоян Михайловски“ в район "Вл.Варненчик“. Причината – ремонтни дейности. 

Децата от НУ "В.Левски“ бяха преместени от варненската морска гимназия "Св.Николай Чудотворец“, защото и там скоро ще започне модернизация с пари от програмата "Региони в растеж“, поясни Христова.    

По предварителни данни 32 320 деца от I до X клас ще прекрачат училищния праг в община Варна на 15 септември. Криза за учители не се очаква. 

В момента свободните места са 100, като кандидати има достатъчно, каза още Христова и напомни, че Варна се правя добре от години със собствени ресурси с осигуряването на кадри за образованието. 

По отношение на големите проекти тя напомни, че предстои строителството на нова сграда на Математическата гимназия във Варна. С това ще започне разделянето на двойките училища. Същото предстои за III ПМГ и ОУ "Славейков“. 

Тъй като Варна ще се развива занапред в посока на курортните комплекси, там ще се заселят много млади хора с деца. Затова на мястото на Оздравителното училище в курорта "Св.Св.Константин и Елена“ се предвижда проект за изграждане на начално училище с предучилищни групи. Сега младите семейства, които живеят в района, водят децата си в училищата "Г.С.Раковски“ и Захари Стоянов в "Чайка“, което е свързано с всекидневни пътувания, каза още Лилия Христова.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...
Неприятна изненада по Черноморието утре
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).