Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
4 дни между света на киното и ПИН кода на света във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:49 / 21.11.2016Коментари (0)1085
©
Няма такова нещо като справедливо общество, а най-жестокото животно на света е човекът, който има навик да затваря в концлагери всичко живо - от маймуните и делфините до себеподобните си. И още: мигрантската криза, която в момента тресе Европа, ще се окаже само бледо подобие на онази криза, която в близките десетилетия ще промени ПИН кода на планетата...

Това не е пророчество на поредния съвременен Нострадамус, а бе част от лекцията на журналиста Тома Томов в последния ден от Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Наред с прелюбопитните спомени от практиката на международника на тема "Български поглед към Близкия Изток", като хапче за събуждане в неделната утрин за присъстващите в залата подейства прогнозата му, че "Сега ПИН кодът на света, измерван в милиарди жители, е 1-1-1-4, съответно за Европа, Америка, Африка и Азия. През 2050 г. този код ще бъде 1-1-3-7 милиарда!"

Философски баланс по темата с думите: "А сега, преди да е дошъл новият апокалипсис, имате още малко време, за да зададете въпросите си", добави кинокритикът Божидар Манов, който в дните на фестивала изгря в неподозирано амплоа на водещ с тънко чувство за хумор и свежа усмихната спойка на всички събития от Есенната академия. С негова помощ мотото на академията "Агресията - Хуманността - Киното" успя да надскочи прозата на делника и да провокира всички участници в лекциите, дискусиите и работните ателиета на форума в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" да настроят погледа си към истинските стойности в човешкия живот.

И филмите, представени в извънконкурсната година на фестивала, включително носители на "Златна палма" от Кан и "Златна мечка" в Берлин, и творческата работилница на тема "Как се прави документален филм?", която преквалифицира доброволците на Червения кръст в оператори, режисьори и сценаристи, и презентациите на големия фестивал "София Филм Фест" и малкия му онлайн побратим "Кино в длан", и звездното присъствие на актьори като Аня Пенчева, Йоана Буковска, Добринка Станчева, Любен Чаталов и Иван Ласкин, на режисьори като Георги Стоянов и Станимир Трифонов, на продуценти като Мартичка Божилова и Стефан Китанов, превърнаха Есенната академия в незабравимо преживяване. Свеобразен оазис, който прави пустинята по-поносима, както находчиво отбеляза зам.-генералният директор на БЧК д-р Славита Джамбазова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: