4 дни между света на киното и ПИН кода на света във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:49 / 21.11.2016
1122
Няма такова нещо като справедливо общество, а най-жестокото животно на света е човекът, който има навик да затваря в концлагери всичко живо - от маймуните и делфините до себеподобните си. И още: мигрантската криза, която в момента тресе Европа, ще се окаже само бледо подобие на онази криза, която в близките десетилетия ще промени ПИН кода на планетата...

Това не е пророчество на поредния съвременен Нострадамус, а бе част от лекцията на журналиста Тома Томов в последния ден от Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Наред с прелюбопитните спомени от практиката на международника на тема "Български поглед към Близкия Изток", като хапче за събуждане в неделната утрин за присъстващите в залата подейства прогнозата му, че "Сега ПИН кодът на света, измерван в милиарди жители, е 1-1-1-4, съответно за Европа, Америка, Африка и Азия. През 2050 г. този код ще бъде 1-1-3-7 милиарда!"

Философски баланс по темата с думите: "А сега, преди да е дошъл новият апокалипсис, имате още малко време, за да зададете въпросите си", добави кинокритикът Божидар Манов, който в дните на фестивала изгря в неподозирано амплоа на водещ с тънко чувство за хумор и свежа усмихната спойка на всички събития от Есенната академия. С негова помощ мотото на академията "Агресията - Хуманността - Киното" успя да надскочи прозата на делника и да провокира всички участници в лекциите, дискусиите и работните ателиета на форума в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" да настроят погледа си към истинските стойности в човешкия живот.

И филмите, представени в извънконкурсната година на фестивала, включително носители на "Златна палма" от Кан и "Златна мечка" в Берлин, и творческата работилница на тема "Как се прави документален филм?", която преквалифицира доброволците на Червения кръст в оператори, режисьори и сценаристи, и презентациите на големия фестивал "София Филм Фест" и малкия му онлайн побратим "Кино в длан", и звездното присъствие на актьори като Аня Пенчева, Йоана Буковска, Добринка Станчева, Любен Чаталов и Иван Ласкин, на режисьори като Георги Стоянов и Станимир Трифонов, на продуценти като Мартичка Божилова и Стефан Китанов, превърнаха Есенната академия в незабравимо преживяване. Свеобразен оазис, който прави пустинята по-поносима, както находчиво отбеляза зам.-генералният директор на БЧК д-р Славита Джамбазова.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).