4 градоустройствени решения за част от историческия център на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:49 / 06.12.2017
2432
Утре, от 18,00 ч. в Дом на архитекта, ще бъдат представени резултатите от проведения Младежки архитектурен пленер "Хвани се в Таляна". По време на пленера архитекти от България и Румъния, в рамките на седем дни, изработиха четири градоустройствени решения за част от историческия център на Варна, условно наречен квартал Таляна. Експертите бяха поканени от варненски архитекти, от Камарата на архитектите Регионална колегия Варна и Съюз на архитектите Дружество Варна , а ръководител на проекта е арх.Чавдара Николова от групата на Ре-аниматорите.

Изработените градоустройствени решения са изложени на популярната за варненци "Дупката", където всеки желаещ може да се запознае с тях. Те са публикувани и в каталог, чието представяне също ще се проведе в четвъртък.

Организаторите се надяват да привлекат граждани и общински институции, пред които да представят резултатите от пленера - изработените градоустройствени решения, да обсъдят с тях ползите от събития, тип пленер, при решаването на обществено значими въпроси, да провокират повече архитекти и други специалисти да се ангажират с градската среда и нейната естетизация, да провокират диалог с общинските структури и обсъждане на възможности за сътрудничество и работа с тях, по отношение на градското пространство

"Срещата е отворена и е належащо провеждането на подобен тип събития тъй като за пореден път заявявам, че градското пространство е споделена отговорност. И ние няма да спрем да търсим възможност за реализирането на идеите си и подобряването на средата" - каза ръководителят на пленера арх. Чавдара Николова.

През изминалите шест месеца тя и колегите й арх. Константин Димов и арх. Невена Вълчева, създадоха сцена "Кофража", място за творчески обмен в центъра на Варна намиращо се на Ре-анимирания площад Мусала, и съвсем заслужено получиха независимата награда за култура Media AwARTs. Успехът на "Ре анимирай площада" и "Хвани се в Таляна" показват, че промяната е възможна само ако сме последователни и обединим усилията си по посока на това да превърнем Варна в едно още по- добро място за живеене.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).