Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
412 деца с разрешение за лятна работа във Варненско
Автор: Екип Varna24.bg 16:43 / 12.07.2016Коментари (0)1603
© Вulfoto
412 разрешения са издали инспекторите от областната Инспекция по труда във Варна от началото на летния сезон за наемането на непълнолетни на работа във Варна. 99 % от подалите заявления са на възраст между 16 и 18 години, съобщи началникът на бюрото, инж. Иван Иванов. 

Те са ангажирани през лятната ваканция основно в хотели в курортите и работят като сервитьори, помощник-сервитьори, пикола, кухненски и търговски работници. 

Традиционно, младежите предпочитат и работа като продавачи на различни стоки на малки сергии в комплексите край Варна. В Инспекцията по труда се издават и разрешения за работа на ученици на възраст между 15 и 16 години, но те са много по-малко, уточни инж. Иванов. 

Практиката показва, че след миналогодишното изменение в Кодекса на труда, тийнейджърите на възраст между 16 и 18 години са по-предпочитани от работодателите, защото имат право да се трудят до 22 часа. За тези, които още нямат 16 години остава забраната да работят след 20 часа.

Независимо от включването на ученици и студенти в помощ на туристическия бизнес през лятната им ваканция, хотели и заведения по морето продължават да изпитват глад за кадри и имат стотици свободни работни места в разгара на сезона.

Проблемът с персонала продължава да стои на дневен ред показва и справка в Бюрата по труда във Варна. Списъкът с вакантните места сочи, че стотици от обявените са за обслужващ персонал в хотели и заведения край морето. Само броят на търсените камериерки е 110, а обявените места за сервитьори са 63. Част от предложенията допускат кандидатите да са с основно образование. Местата за готвачи и помощни-готвачите са над 60, като са обявени още позиции за бармани, администратори, пиколо. Не достигат също и десетки миячи на съдове, работници в кухня и общи работници. Обяснението за недостига на кадри идва с обявеното ниско възнаграждение, като предложенията за заплати на готвачи и сервитьори започват от около 500 лева.


Източник: Монитор








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: