Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
577 нарушения в сезонни обекти откриха инспекторите по труда във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:08 / 18.07.2016Коментари (0)1024
© Вulfoto
Министърът на труда и социалната политика участва днес в проверки на дирекция "Инспекция по труда" Варна. Шест екипа на инспекцията провериха 28 броя обектa на територията на Морската градина във Варна и к.к. "Шкорпиловци", в които работят 318 работници. 

Бeше установено 1 лице без сключен писмен трудов договор, за което е издадено Постановление по чл. 405 а от КТ. В проверените обекти бяха установени по работни места 6 непълнолетни работници, всички с разрешения от Д ИТ Варна.

На територията на к.к "Шкорпиловци" е спряна работата на изградена газобутилкова инсталация в кухнята на крайбрежно заведение.

От началото на активния летен сезон досега екипите на дирекция "Инспекция по труда" Варна са приключили 145 броя проверки в обекти със сезонен характер на дейността, при които са установени 577 нарушения. 

По безопасни и здравословни условия на труд са 214 бр. нарушения, а свързани с трудовите правоотношения - 363 броя. Установени са 9 лица без сключен трудов договор, като в три от случаите без договори са работили непълнолетни лица. Съставени са 31 акта за установяване на административни нарушения.

От началото на годината в област Варна са постъпили 452 броя искания за работа на непълнолетни, от които 5 са за лица, ненавършили 16 г. Дадени са само 3 отказа, и то за ненавършили 16 г. Спрямо същия период, когато исканията са били 227 броя, увеличението е двойно. Постъпилите искания за цялата страна за работа на непълнолетни лица са 3518 броя и досега са дадени 3444 разрешения. За сравнение за цялата 2015 г. разрешенията са около 2800 броя. 
 
От 11 юли в област Бургас, където има най-голямо увеличение на сезонната заетост, дейността на регионалната дирекция се подпомага с командировани екипи от други области в страната. В трите области с морски курорти - Бургас, Варна и Добрич, от началото на активния сезон са извършени 631 броя проверки в сезонни обекти, като са проверени 588 предприятия. Установени са 58 лица да полагат труд без сключен и регистриран в НАП писмен трудов договор.

Нарушенията, свързани с работното време, са 112 броя, а по заплащането на труда - 107 броя. Съставени са 91 акта за установяване на административно нарушения.

Най-честите нарушения са свързани с незаплащане на допълнително трудово възнаграждение за нощен труд, не се заплаща допълнително месечно възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит, не се държат на разположение на контролните органи документите, свързани с разпределението на работното време, не се осигуряват задължителните часове междудневна и междуседмична почивка. Често се установяват нарушения, свързани с възникването на трудовото правоотношение, в т.ч. и работа без договор.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: