68 филма от 30 държави в селекцията на "Карантината“

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:49 / 24.06.2015
650
Младите и все още неизвестни кинаджии от цял свят имат нова сцена за изява. От 2 до 5 юли във Варна ще се проведе първият фестивал за късометражно кино "Карантината", организиран от арт сдружение "Дедал", научи Varna24.bg

В програмата на кино форума ще видим 68 филма от 30 държави, селектирани след постъпването на 3262 документални, игрални и анимационни късометражки от 111 страни. Фестивалната сцена ще бъде на плажа на рибарско селище "Карантината". 

Откриването е на 2 юли от 20.30 часа с документалния филм "Кatchamata" от Индонезия на режисьора Педрам Яздани.

Лентата е за подводния свят на индонезийското племе Баджао, общността известна като "морските цигани на Малайзия и Индонезия",която живее на кокилени къщи над водата и за която подводният риболов без екипировка е ежедневие и начин на живот. Герой на филма е 10-годишният Ирхан, който показва борбата на своята общност да запази автентичните начини за подводен риболов на племето си, вместо да ги замени с модернитете и масивни, но разрушителни техники за улов. 
 
"Избрахме точно този филм да открие фестивала, защото поставя аналогични проблеми с тези, които имат рибарите от "Карантината" - да опазят бита и поминъка си сред бетонната пустиня на модерните хотели и сгради, превземащи нови и нови територии от брега и застрашаващи съществуването на рибарската задруга", споделят организаторите на фестивала и напомнят, че кинофорумът се прави точно на "Карантината" в подкрепа на опазването на рибарската общност като част от културно-историческото наследство на Варна. 
 
Филмите, които ще видим в първото издание на "Карантината" са създадени през последните 2 години и са на млади автори до 35 години, някои от които ще направят дебюта си пред публика. Така фестивалът ще изпълни част от мисиите си - да бъде място за изява на непопулярни имена от кино средите, да постави началото на творческия и културния обмен между млади автори от цял свят, да срещне на едно място представители на различни култури, етноси, религии, а също и да популяризира каузата за опазване на рибарското селище "Карантината" чрез превръщането му в алтернативен център за международни арт събития и прояви. 
 
Дни преди откриването на кино форума организаторите повдигат фестивалната завеса, разкривайки че филмите са изключително разнообразни по тематика и кинематографичен подход. Ще видим късометражки, поставящи във фокус широк кръг от теми - от екология и опазване на автентични култури, от истории за екстремни места, хора и събития до социално значими теми за човешките отношения и дори до заселването на други планети. Сред пъстрата палитра от държави участнички във фестивалната програма, ще видим и 2 филма от България. 

Първият е игралният филм "1, 2, 3 докато ме откриеш", а вторият - документалната лента "Никола Михов" на режисьора Мариян Стефанов, с която фестивалът ще бъде закрит на 5 юли. Лентата е за работата на младия фотограф Никола Михов, запечатал в снимките си най-екстремните моменти от наводненията във варненския квартал Аспарухово през лятото на 2014 година. Освен вечерните прожекции на плажа, фестивал "Карантината" ще има и дневна програма, която ще бъде излъчена от 3 до 5 юли от 16 часа в ателие "Дедал" на бул. Съборни 24. Всички филми от официалната програма са с български субтитри. 

Фестивалът има и съпътстваща програма, която ще представи избрана селекция от филми, показани на Cinemavvenire Film Festival през 2014 в Рим, Италия. Входът на всички прожекции от основната и паралелната програма на "Карантината" е свободен. 

Организаторите осигуряват и безплатен транспорт до сцената на фестивала, като тръгването от Варна ще става от сградата на стоматологията всеки фестивален ден от 19 до 20 часа, а връщането от рибарско селище "Карантината" - от 23.00 до 00.00 часа. Кинофестивал "Карантината" се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България", Програма "Младежта в действие" на Европейския съюз, Фондация "Работилница за граждански инициативи" и "Обществен дарителски фонд за Варна", организатори на "Дарителски кръг за Варна".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...
Отнеха титлата "Мис България" от варненската хубавица Елизабет Кр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).