7 творби за Битката на народите при Варна останаха заключени

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:15 / 10.11.2014
751
Шест платна живопис и една графика, пресъздаващи Битката на народите при Варна от 1444 г., останаха заключени в хранилище на връх 570-ата годишнина от историческото събитие. Те трябваше да поставят началото на първата по рода си у нас музейна изложба за последната битка на Краля. Планирано беше тя да бъде открита в Парк-музея на бойната дружба 1444 г. Това алармират от Сдружение "Възход за Варна".

Творбите са дело на шест художници и един скулптор от Варна, и на един художник от Пазарджик. Шестима от творците са носители на награда "Варна", както и на множество международни отличия. Пет платна живопис, една графика и една скулптура от бронз на крал Владислав бяха закупени от Сдружение "Възход за Варна" с намерение да бъдат официално дарени на музея днес по време на откриването на изложбата. Такова обаче не се състоя.

Инициативата за събитието беше на ръководството на парк - музея, а творците работят по реализацията му още от февруари. На честването днес те останаха разочаровани и обидени, защото единствената изложена творба от колекцията беше бронзова скулптура, и то ненадписана.

Сдружение "Възход за Варна" остава с добри намерения към роководството на варненския музей и в готовност да официализира дарението си. Пореден опит за това ще бъде направен утре - 11 ноември от 11 часа в Парк-музей "Владислав Варненчик" (бул. "Янош Хуняди" №55). Ако и тогава то не бъде прието, творбите ще бъдат изложени в частна галерия.

На 11 ноември 2014 г. се навършва 1 година от учредяването на Гражданско сдружение "Възход за Варна". Много преди датата на официалната си регистрация, то работи, заедно с доброволци, в полза на града.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...
Кметът Коцев обеща да се възроди един от най-важните исторически ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).