92-годишна акушерка от Варна рисува пейзажи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:55 / 01.08.2016
857
"Горите са като въздух, нещо добро. Като ми стане тежко и тъжно вземем четката и ги рисувам", разказва 92-годишната Костадинка Попова, която срещаме на алея в морската столица Варна малко преди слънцето да е напекло жежко асфалта.

Баба Костадинка е самоук художник, от тези, на които четката им е дарба - не е учила изкуство, завършила е акушерство. Започнала да рисува керамика и мускалчета с есенция. По-късно хобито й я насочило към пейзажите.

"Рисувах и преди да съм се пенсионирала, защото това е дар божи при мен, не съм учила нищо за художници и не знаех нищо. Аз правя репродукции", споделя жената пред БГНЕС.

"Преди 7 години ходех на "Златните пясъци", на алеята да продавам картини, като там рисувах повече четирите годишни времена и рисувах две-три години, но после мястото стана много скъпо, като за един квадратен метър трябваше да се дават по 2000 лева. Аз нямах тази възможност и се отказах", сподели 92-годишната Костадинка.

Моретата не й допадат, обича да рисува горите, а и клиентите й казват, че прави прекрасни пейзажи.

"Горите за мен са някакъв въздух, нещо добро. На мен ми е тъжно и тежко и когато ми стане наистина много болно, моята дъщеря ми казва взимай четката и започвай да рисуваш. И аз наистина, като взема четката и започна да рисувам тези гори и тези дървета, ги правя прекрасно. Поне така казват клиентите, които минават и казват - картините ви са прекрасни", сподели още варненската художничка.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).