Адмирал Манушев: Гибелта на руския ескадрен миноносец "Лейтенант Пушчин" е най-голямата ни морска победа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:43 / 25.02.2016
1764
Гибелта на руския ескадрен миноносец "Лейтенант Пушчин" е най-голямата ни морска победа. Това заяви за "Фокус" адмирал Пламен Манушев, бивш командващ Военноморските сили, депутат в 43-тото Народното събрание. 

"Руският ескадрен миноносец "Лейтенант Пушчин" е потопен преди 100 години край бреговете на Варна след успешно изпълнение на минно заграждение" обясни адмиралът. По думите му, турският крайцер "Хамидие", атакуван от торпедоносеца "Дръзки" през 1912 г., е бил възстановен по-късно в годините и е плавал отново, докато руският ескадрен миноносец "Лейтенант Пушчин" е наистина потопен. 

Адмирал Пламен Манушев припомни, че преди години, когато е бил началник на Щаба на Военноморските сили, а по-късно и командир на Военноморските сили, потопеният в български води руски ескадрен миноносец "Лейтенант Пушчин" е открит. "Научноизследователска подводна експедиция с участието на Военноморските сили, водолазен клуб, Военноморския музей и Института по океанология при БАН е установила, че корабните останки на морското дъно, източно от нос Иланджик, са на потопения през Първата световна война руски ескадрен миноносец. За обследване на кораба са били организирани двукратно няколкодневни експедиции през август и септември 2010 година с участието на водолазите и корабите на дивизиона за подводни операции на Военноморска база Варна, водолази от клуба, представители на Военноморския музей. Установено е, че корабът е бил пречупен на две и лежи на 33 м. дълбочина. 

По-добре е огледана по-голямата и лежаща на кила си кърмова част, край която са били намерени и предмети като торпеден прицел, навигационна светлина, патрони от карабина, откъртен илюминатор, гилза от снаряд. Носовата част е открита близо до кърмовата част и табелата с името на кораба е била разчетена и заснета с видеокамера. Организирана е пресконференция, на която са били обявени резултатите от експедицията, след което руската страна е била уведомена официално. 

"Отдадохме военни почести с кораби от Руската федерация по време на една от активациите на оперативната група BLACKSEAFOR", допълни адмирал Пламен Манушев. Той обясни, че при потопяването на руския миноносец са загинали над 80 матроса и офицери. Вероятно заради взрива корпусът на кораба се пречупва на две и потъва. Успелите да се спасят моряци се добират до българския бряг с две гребни лодки, където са пленени, заедно с бойния флаг на кораба. 

Пламен Манушев уточни, че плаващият след "Лейтенант Пушчин" друг руски ескадрен миноносец бързо е напуснал района, като е докладвал, че корабите са нападнати от германски подводници.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...
Огромен комплекс край Варна е почти готов. Близо е до плажната ив...
Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на биз...
Отнеха титлата "Мис България" от варненската хубавица Елизабет Кр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).