Адв. Балачев: Кристиан вече е проблем на правосъдната система, на Жорко могат да му вземат само цървулите

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
17:17 / 04.06.2019
16553
Кристиан лежи в ареста вече година и половина, момчето е в лошо психическо състояние и се поболя без да има защо. Всичко се върти около това, че е от добро семейство, затова е главният обвиняем, въпреки че извършителят на престъплението е Галин или Жорко. Но на Жорко могат да му вземат само цървулите, няма какво да му вземат друго, освен присъдата. Някой трябва да е виновен и да плати едни 80 000 лв. Това коментира адвокатът на Кристиан Тодоров, младежът обвинен в опит за убийство на охранител пред дискотека Гетсби. Ето какво още сподели адв. Бранимир Балачев за Varna24.bg:

"Досега сега сме пазили мълчание, спазвайки принципа, че докато едно дело не завърши с осъдителна присъда, не би следвало да се коментира, тъй като води до определено влияние. За съжаление не само в нашия случай, а в много случаи се получава така, че прокуратурата пуска едни информации, които дава само тяхната гледна точка. Тази информация се разпространява и се създава едно впечатление у хората, което е по-различно от това, което ще се разбере след години, когато едно дело приключи. Нашият случай е жив пример за това, защото за година и половина бяха пуснати многократно такива регулярни съобщения. В тях се твърдят едни и същи обстоятелства, а именно, че става дума за много тежко престъпление, и Кристиан Тодоров е водещ в тази ситуация. Нито едното, нито другото е вярно. Телесните увреждания, които е получил охранителят на 29 януари в дискотеката са от категорията на средните телесни повреди. Това предвижда лишаване от свобода до 5 години. Това, че един представител на прокуратурата е решил от това сбиване да направи опит за убийство е негово право да определя квалификации. Фактите са следните: три прободни рани в крака и една лека прободна рана в гръдния кош, повърхностна с проникване около 1 см. В гръдната кухина, която създава средната телесна повреда. Това, че е едва е оцелял е невярно и дори е било съмнително дали ще приемат охранителя в болница. Все пак са го приели, стоял три дни, след седмица започнал да тренира и се е върнал на работа.

Информацията, която се подава е невярна. Но това е малка част от този процес. Няма обяснения защо, след като няма спор че сбиването става между другия подсъдими въпросния охранител, защо извършителят не е на първо място на тези наранявания, няма обяснения в обвинителния акт как се е получила тази рана. Убийството е само при пряка умисъл. Нашите съмнения са относно правомерното и безпристрастно поведение на прокурора, който води делото, изпитваме съмнения, че той е предубеден. Кристиан е бил на това мероприятие, бил е в болницата, защото също е бил много тежко бит. Прибрал се е у дома. Два дни по-късно е бил задържан наново.

Родителите на Кристиан са притеснени, защото всеки има право на справедлив процес. Самото следствие е прекалено дълго. Не може 16-годишно момче да го държиш в изолирана килия 8 месеца, самотно. Отделно от това с изтичането на срока започнаха създаването на второстепенно дела, д които се твърди че е голям престъпник с още 5 висящи дела, които към момента на случката пред дискотеката не е имало обвинения аз тях, започнаха да правят сателитни дела за най-различни неща. Доколко са верни, не е ясно. За година и половина не са заведени дела за тези деяния. Наслояват се притесненията ми като защитник, искам съдът да бъде безпристрастен и прокуратурата да не превишава правомощията си. Ние сме правили възражения, писали сме жалби. На всички тях се отговаря с кратки постановления, това е форма на ограничаване правото ни на защита. Съдът е прочел материалите по делото и мисля, че има същите съмнения, каквито и ние. В началото на делото поискахме това момче да излезе и да учи, очевидно няма къде да избяга. Получи се за по-малко от 20 часа с изменение на мярката Апелативен съд се произнесе, че трябва да се върне в ареста.

Случая с Иванчева се повтаря на варненска земя. Три пъти го пускат и го връщат в ареста. И всеки път с мотива, че е голям бандит, а това не е вярно. Нищо не се чува и не се пише за основния извършител, Галин. В обвинителния акт е редно да се започне с извършителя, а не съ съучастника. Притеснително е и това, че при повторната съдебно-психиатрична експертиза вследствие на тази изолация в килия от 2,50 на 2 метра е получил Кристиан психиатрични разстройства.

Не им хареса тази експертиза, поръчаха нова. Затвориха го в психиатрия, не ни даваха свиждания с него. За тези 20 дни, в които съдът го настани в психиатрията бяха един кошмар. Майката отива и като майка и като адвокат, не и се дава да влиза, скандали с вещото лице, разправии. Сведения имаме, че са слагали подслушвателни устройства в стаята му, беше вързан с белезници за леглото, нещо което в това заведение не трябва да е позволено.

Много станаха нещата, които показват, че някой си е заложил професионалната подготовка и на всяка цена гледа да ни смаже. Ако това момче излезе в домашен арест, за да си взема изпитите, с какво ще попречи на разследването? Това дело може да продължи с години, то е сложно, защото квалификацията е една, а фактологията е друга. Никоя от страните няма да е доволна. Искаме да излиза обективна информация и да се спре с негативната интерпретация на фактите.

Другите престъпления на Кристиан се фабрикуват, за да може да бъде поддържано обвинението. Търсят да се хванат за нещо, за да оправдаят тоя арест на непълнолетен. А ние ще ходим в Страсбург. Всички действия за година и половина говоря, че се допускат груби процесуални нарушения.

Варна е лош пример, няма едно дело да е свършено както трябва, защото материала, който се подава на съда, не е качествен. Едно е да искаш да кажеш, че някой е убиец, друго е да го докажеш. Няма нищо по-лошо от това невинен човек да стои в ареста или в затвора. Има такава максима: По добре 100 души виновни на свобода, отколкото един невинен в ареста. Аз не казвам, че Кристиан е невинен, нека бъдат събрани всички доказателства, тогава ще кажа, че е невинен. Подали сме жалба в София и тя ще се разглежда от компетентните органи.

Предстои ни да разпитаме всички свидетели. Това, което аз съм прочел между редовете се различава много от това, което е описано в материалите по делото. Делото така, както е описано по отношение на Кристиан, не издържа.

Питате кой има интерес? И ние това се питаме. Ако беше един безпристрастен прокурор делото щеше да си върви мирно и кротко. Притеснява ни опитът да се съберат други доказателства, това, че трябва да стои в ареста. За опит за убийство се предвиждат 5 години, с редуцирането можем да вземе поправителен труд. Той лежи без да има защо, това е тежкото. На въпросът дали става въпрос за изнудване на пари, ще кажа само че има такива моменти. Кристиан вече е пълнолетен, можете да следите делата и да чуете свидетелите. Майката е моя колежка, бащата има бизнес, който е приличен, докато на въпросния Жорко ще му вземат цървулите. Цялата работа се движи около това, че на Жорко /Галин/ няма какво да му вземат, може да му вземат само дългата присъда. Целта е ние да сме виновни, за да има от някъде да вземат едни 80 000 лв.“, каза адв. Балачев.

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (28):
17.03.2022 По-тежки наказания за подсъдимите по делото "Гетсби" с присъда на Апелативен съд – Варна
24.06.2021 Прокуратурата във Варна иска по-сурови наказания по случая с дискотека
Гетсби
14.06.2021 Присъди за подсъдимите по делото за опит за убийство в дискотека Гетсби
28.05.2020 Отказаха на 19-годишния Кристиян по-лека мярка от "домашен арест"
08.05.2020 Пуснаха у дома Галин, обвинен в опит за убийство на охранител в дискотека "Гетсби"
23.08.2019 Адв. Балачев: Няма доказателства за вината на Кристиан, подава се невярна информация
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).