Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Актив Арт реди изложба на Панайотис Гуджимисис
Автор: Екип Varna24.bg 10:17 / 21.07.2016Коментари (0)828
©
Галерия Актив Арт открива утре изложба на Панайотис Гуджимисис. 

Изложбата, включваща 25 художествени произведения в техниката на маслената живопис и акварела от различни творчески периоди, отбелязва 75 години от рождението на художника.

Ако е нужно да се постави заглавие на експозицията удачно би било да се заеме понятието на Мишел Фуко Археология на знанието. Творчеството на Панайотис Гуджимисис притежава несъмнена интелектуалност и представлява една живописна археология на знанието. Използвайки система от епистеми (познавателни единици) авторът извежда от първични хаос, от хтоничната същност подреден космос - културен и социален. Тези епистеми са знаци на традиции, формирали балканските култури - тракийска, елинска, римска, византийска, християнска. Живописната образност търси и познава кодирани в българската идентичност символи и стойности .

Стилистично картините на Панайотис Гуджимисис кореспондират с фреските. Композициите се изграждат посредством полагане на обемни живописни петна, като цветът е освободен от репрезентативната му функция и е изведен като основен конструктивен елемент. Рисунката е експресивна, формата - монументална. Времето е внушено чрез неговата линеарност и историчност едновременно с измеренията на вечната му актуалност. Живописта на Панайотис Гуджимисис представя пред зрителя едно познание, в което човекът е обект и субект на времето, история и археологията, т.е. живопис, която е самознание.

Панайотис Гуджимисис е роден на 6 май 1941 г.в Елинохори, Гърция. През 1948 г. семейството му емигрира в България. Завършва НХА - София, специалност Живопис в класа на проф. Ненко Балкански през 1968 год. Разпределен е в гр. Търговище, където основава Дружеството на художниците през 1974 г. и е негов Секретар, а впоследствие е директор на Художествена галерия "Никола Маринов". Инициира провеждането на международен пленер по акварел с участие на художници от Балканите и източноевропейските страни. След 1989 г. художникът се мести във Варна, където живее и работи до 2003 г. Панайотис Гуджимисис е представял творчеството си в 12 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Участвал е в почти всички общи изложби, организирани от СБХ в България, както и в групови изложби в Германия, Алжир, Сирия, Кипър, Румъния, ОАЕ. През 1993 г. се представя в Международното биенале на живописта в Гранд Пале - Париж. Носител на орден "Кирил и Методий" - златен и медал "Климент Охридски". Негови картини са притежание на множество художествени галерии в страната, както и на частни колекции в Япония, Германия, Франция, Израел, Швеция, Австрия, Гърция и др.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: