"Алея на книгата" във Варна предлага лятна среща с хиляди заглавия, автори и книгоиздатели

Автор: Екип на Varna24.bg
Коментари (0)
08:20 / 27.07.2022
1142
Следващата спирка на пътуващото изложение "Алея на книгата“ ще бъде от 29 юли до 7 август във Варна. Хиляди редки и нови заглавия ще очакват читателите на пешеходната зона на бул. "Сливница“ (между хотел "Черно море“ и Фестивален и конгресен център - Варна) всеки ден от 10:00 до 22:00 ч.

Събитието е част от #КаузаГРАМОТНОСТ на Асоциация "Българска книга (АБК).

Официалното откриване на литературното събитие е в 18:00 ч. на 29 юли в Литературния кът, а от 17:30 ч. в Голям арт салон на Радио Варна издателка къща "Хермес“ ще представи "Пепел от мислеща тръстика“ на Неда Антонова. Час по-късно издателство "Жанет 45" организира среща с Аксиния Михайлова в Литературния кът, а от 19:00 ч. отново в Голям арт салон на Радио Варна ще се състои премиерата на "Късна смърт“ от Иван Станков и издателска къща "Хермес“.

На следващия ден - 30 юли (събота) Светлозар Желев представя сборника "Любовта за напреднали“ на издателство "Колибри" от 17:15 ч. в Литературен кът, а в 19:00 ще са в The Bookstore. В 18:00 ч. в Литературния кът издателство "Ерове“ ще ни срещне с Наталия Бояджиева и "Лицата на Филипините“, а в 19:00 часа "Жанет 45“ организира среща с Мария Донева.

На 31 юли (неделя) от 17:00 ч. издателство "Меченосец“ ни кани на среща с автограф – "Опашати непознати". Заповядайте да се запознаете с косматите герои от книгата "Опашати непознати" и да почетем заедно. Очаква ви лична среща с автора и възможност за автограф. Събитието е подходящо за деца между 4 и 8 години и техните придружители. Час по-късно ще има и атрактивна кучешка работилница с "Опашати непознати" - ще оцветяваме и творим симпатични кученца, вдъхновени от историите в книгата.

На 1 август (понеделник) стартираме в 19:00 ч. в Литературен кът с представяне на книгата "Кой припка за рибка. Кученцето Чарли“ на Петя Александрова и художника Невена Ангелова. Книгата бе отличена от Мюнхенската библиотека като една от 200 най-значими издания за 2021 година. Представя издателство "Ина“.

На следващия ден - 2 август (вторник) от 18:00 ч. в Литературния кът издателска къща "Персей“ ще ни срещне с романа "Последна молитва" – новата книга на Боян Боев, автора на "Сайбиевата невеста“. Красива и въздействаща творба за българската свобода, но също и за обречената любов, за трагичната съдба и робска орисия. Ще се потопим в елегичната атмосфера на предосвобожденска България. Час по-късно, от 19:00 ч. ИК "Знаци“ ще представи "От Помпей до Лилит“ – новите книги на Живка Иванова и Ирен Петрова – "Pompeii Red“ и "Скъпа Лилит“. 

3 август (сряда) предлага наситена културна програма. От 10:00 до 14:00 ч. на шатра №12 на издателска къща "Знаци“ ще ни очакват за автографи Живка Иванова и Ирен Петрова ("Pompeii Red“ и "Скъпа Лилит“). Ще бъдат там и малко по-късно - от 16:00 до 20:00 ч. за тези, които не са имали възможност да се срещнат с тях по-рано през деня. 

От 11:00 ч. на Литературния кът издателство "Атеа“ ще ни учи как да оцеляваме при всякакви условия и навсякъде в предизвикателства за скаути и ролеви игри. От 18:30 ч. в Концертно студио - Радио Варна ще се състои премиера на книгата "Древните цивилизации по българските земи и приносът им за културите в Европа и света". Среща-разговор с д-р Светослав Попов: "Варна - люлка на халколитната култура, траки и пратраки в Източните Балкани“, както и представяне на книгата на Павел Серафимов "Неразказаната история на траките“. 

Среща с Ивелина Радионова - в 19:00 ч. на Литературния кът. Една от най-четените български авторки днес ще представи трите си книги, които спечелиха читателите. "Алтъна“ те кани да погледнеш света през други очи и да разбереш, че колкото сме различни, толкова сме и еднакви, когато пуснем доброто в душите си. "Обич“ и "До Боянския майстор“ са истории за любовта, трепереща, както свещица в пряспа, и едновременно с това достатъчно смела, за да премине през трудностите на битието.

На същото място час по-късно издателство "Клевър Бук“ ни вдъхновява за учене чрез игри. Малките читатели ще разберат колко е забавно да знаеш и можеш повече, както и колко е важно да споделяш игрите си с приятели. Умните забавления и искреният смях – гарантирани! Ще има награди и подаръци. 

На 4 август (четвъртък) програмата започва в 11:00 ч. в Литературния кът със състезание "Любими детски герои и животни“, организирано от издателство "Атеа“ - тестове за детската фантазия и любознателност. Детски интервюта с писателя Асен Сираков. Викторина с награди и ваучери за книжки с лакомства. В 18:00 в Концертно студио - Радио Варна ще се срещнем с Изабела Шопова, която представя "Подир сянката на кондора“ на издателство "Колибри“. 

По същото време в Литературния кът е представянето на романа "Белези от рая“ на Добри Станчов - вече е познат на българските читатели под псевдонима Дого Танкарт. Една легенда за събития, разиграли се край Каварна, го вдъхновява да напише роман за Добруджа през 30-те години на XX век. За целта той се връща към историите, които неговите дядовци са му разказвали, докато е бил дете, към езика, с който е израснал – езикът на старите българи, езикът на изчезващото добруджанско село. Така се ражда "Белези от рая“ - вълнуващ роман за стремежа към истината, силата на любовта и белезите, които всички носим в душите си. Представя издателство "Лемур“. Час по-късно, в 19:00 ч. е представянето на книгата "Тихо! За това не се говори“, която третира проблема със затлъстяването. Ще присъства авторът Десислава Христозова. Редактор на книгата е Мира Добрева. Представя издателство "AMG Publishing“. 

Петъчният 5 август ни посреща в Литературния кът в 17:00 ч. с "Брюксел, разголен" - роман на Ирина Папанчева, представен от издателска къща "Знаци“. В 18:00 ч. стартира съвместно събитие на издателствата "Андари“ и "Хелиопол“ - Български исторически четения – обзор, а от 19:00 ч. книгата на Веселин Трайков "Раковски и балканските народи“ ще бъде представена от издателство "Хелиопол“. По същото време в The Bookstore Мария Касимова представя "Монолози“ на издателство "Colibri", а час по-късно в Литературния кът издателство "Лексикон“ ни среща с легендарния радиоводещ и журналист Константин Тилев и неговата космическа опера "Омала“. 

Събота и неделя предлагат на книгоманите финални събития в Литературния кът. На 6 август (събота) от 17:00 ч. издателство "ЙоЙо книги за деца“ ще представи дебютния детски роман "Руби“ на Бистра Божикова и илюстратора Лусина Терзиян. Малко по-късно, от 19:00 ч., от издателска къща "Знаци" ще представят новата книга "Пясъчни ветрове“ на Хайри Хамдан – поет и преводач, носител на Международната литературна награда "Пеньо Пенев“ за 2020/2022 г. 

"Алея на книгата“ - Варна’2022 приключва на 7 август (неделя) с представяне на Литературен клуб "Орбита“ – Варна от 16:00 ч. и разговор за книгите "Глина" на Виктория Бешлийска и "Където пеят раците" на Дилия Оуенс.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).