Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Аня Лехнер и Франсоа Кутюрие откриват 4-то издание на RADAR фестивал през август
Автор: Екип Varna24.bg 16:40 / 05.07.2017Коментари (0)1630
©
За 4-та поредна година RADAR Festival Beyond Music ще се проведе във Варна между 3 - 6 август, а основната локация за концертите е Градска художествена галерия. 

Събитието, което представя проекти, в които музиката се слива с други форми на изкуство като видео арт, театър, съвременен танц и технологии ще представи най-богатата си програма до сега, селектирана от артистичния директор на фестивала - живеещия и творящ в Холандия джаз пианист и композитор - Димитър Бодуров. 

Откриването е предвидено на 3-ти август, 20:00ч. в залата на Градска художествена галерия с дуото Moderato Cantabile, съставено от артистите на култовия немски лейбъл ECM - Аня Лехнер и Франсоа Кутюрие. Moderato Cantabile е колекция от авторски аранжименти върху произведенията на трима мистици, останали в периферията на музикалната история - Комитас, Гурджиев и Момпоу.

Характерно в музиката им е източното влияние на традиционната фолклорна, ритуална и религиозна музика. След десет години съвместна работа в добилия световна популярност Тарковски квартет, немската челистка Аня Лехнер и френският пианист Франсоа Кутюрие създават своето ново дуо, подхождайки към композициите всеки от своята силна страна: Кутюрие - опитен импровизатор, Лехнер - брилянтна челистка, чийто инструмент звучи почти като глас, изучавайки контрастните мелодии.

Друг акцент в програмата е музикално-театралното представление, съчетание от хумор и джаз - ТИТАНИЧНО (04.08 / 19:30ч.). В него харизматичната Милица Гладнишка си партнира с едни от най-изявените музиканти на родната джаз сцена, за да разкаже историята на оркестъра на Титаник, свирил до последно на борда на потъващия лайнер. 

Връзка между музика и изобразително изкуство ще направи концертът Бележки по Хопър (05.08 / 19:30ч.) с участието на Джудит Схолте - глас, Димитър Бодуров - пиано и електроника, Нилс ван Хафтен - саксофони, посветен на живота и картините на известния американски художник Едуард Хопър. 

Последният концерт в залата ще бъде на словенския мултиинструменталист Кристиян Крайнчан с проекта DrummingCellist (06.08 / 19:30ч.). Той представя нетрадиционен подход, свирейки едновременно на виолончело и барабани, минавайки през творби от Бах до Арво Перт. 

По традиция RADAR ще представи и късни концерти, които се провеждат от 22:00ч. в двора на галерията и слагат фокус върху електронната сцена и връзката между музика и нови технологии. Тази година откритата сцена е запазена за българския проект IDMT, гръцкият електронен артист Novi_sad, както и за Clavexperience, в чиито състав можем да чуем бийтбоксъра Skiller. 

За първа година RADAR фестивал ще представи и своята съпътстваща програма Форум Креативност отвъд границите, в която лекции и презентации ще изнесат артисти, близки до концепцията на формата. Хора, преосмислящи изкуството чрез новите технологии, граничните форми и предаващи своя опит в композицията, звуковия дизайн и архитектурното изграждане на звукови и визуални композиции. Лекциите от тази програма са с вход свободен и ще се проведат в Галерия Графит.

Билетите за фестивала вече могат да бъдат закупени онлайн, а съвсем скоро отваря и фестивалният център на RADAR, където освен билети, желаещите ще могат да получат и допълнителна информация за програмата. 

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на фонд "Култура" на Община Варна, Министерство на културата, Фондация "Америка за България" чрез програма "Изкуство в движение", администрирана от Фондация "Арт офис", Посолството на Америка, Фондация "Етюд", Скавалайн ЕООД, дентална клиника Д-р Чаушев.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: