Апелативният съд отказа домашен арест на мъж, разпространявал наркотици

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
14:36 / 20.04.2021
911
Апелативният съд във Варна отхвърли жалба срещу определение на Варненския окръжен съд, с което е обвиняем за държане с цел разпространение на наркотици в условията на опасен рецидив, е бил задържан под стража, съобщиха от пресслужбата на институцията.

37-годишният обвиняем е бил арестуван след като продал на двама души 1,05 гр марихуана и 0,28 гр метаамфетамин.

Един от доводите на защитата на Янчо Я. да поиска по-лека мярка за неотклонение е заболяването му с хепатит, който е опасен освен за неговото, така и за здравето на околните. Освен това наркотиците били в минимално количество. 

Представителят на Апелативната прокуратура счита, че обвиняемият е демонстрирал незачитане на правния ред и норми, което сочи опасност да продължи да върши такива престъпления.

Съдебният състав изтъкна в тежест на Янчо Я. това, че е разпространил високорисковите наркотични вещества при условията на опасен рецидив. Събраните доказателства, сред които свидетелски показания и експертни справки, водят съда до обосновано подозрение, че Янчо е съпричастен към  извършеното престъпление. Веществата били държани в дома му, затова домашният арест е нецелесъобразен. Фактът, че обвиняемият вече е бил осъждан три пъти, сочи опасност от извършване на ново закононарушение. Макар да не вижда риск от укриване, Апелативният съд счита, че наличието на останалите две законови изисквания – опасност от извършване на престъпление и обосновано предположение за авторство на деянието, са достатъчни, за да потвърди задържането под стража на обвинения в разпространение на наркотици Янчо Я.

Съдът указа на разследващите органи спешно да разпоредят извършване на съдебно-медицинска експертиза, която да изясни дали заболяването на мъжа позволява престоя му в ареста.

Съдебният акт не подлежи на обжалване.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!
Ето какво време ни очаква днес във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).