Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арт галерия Le Papillon реди изложбата "Огледало" на Атанас Мацурев
Автор: Екип Varna24.bg 12:49 / 11.07.2016Коментари (0)1879
©
В разгара на летни емоции и многобройни събития в морската столица, арт галерия Le Papillon ще ни срещне отново с великолепен художник, виртуоз в акварелната техника. 

Това е Атанас Мацурев - световно признат майстор на акварела със собствено място в полето на изящните изкуства. В настоящата му самостоятелна изложба са включени последните творби на автора - дванадесет въздействащи акварела. 

Всеки от тях по свой собствен начин разкрива отношението на художника към света и отразява като "огледало" емоциите и преживявания му. 

"Огледало" е темата на изложбата, обединяваща творбите като дух, но като предмет от интериора няма да го срещнем в картините му, а по-скоро ще го усетим като отражение в душите ни. Всяка творба е лична и е емоционален отпечатък на това, което вълнува автора в настоящето, което му влияе, променя, трансформира. 

Следвайки неподражаемата си висока естетика и фината си сетивност, художника пресъздава въздействащите обекти и образи в прекрасни творби - огледало на емоции и душевност. Както винаги прецизно изпълнени с безпогрешна техника, картините на Мацурев са не просто натюрморти или портрети, а малки кътчета от преживявания, копнежи, мечтания.... В действителност ние сме огледало на всичко около нас и често виждаме себе си, съзнавайки това или не, във всичко около нас. 

Акварелът е живописна техника, която е едновременно експресивна и прецизна, изискваща както концентрация, така и свобода на духа и страст. Тя предлага безкрайно поле от възможности за художествено изразяване в техническо, жанрово и стилово отношение, с високи изисквания към художника. И когато тази техника е овладяна до съвършенство, съчетана с безпогрешна интуиция резултата е винаги магичен - картини, които завладяват и въздействат на всички сетива и днес, и утре. 

Творбите в настоящата изложба ни дават възможност да се прокраднем в мислите на художника, за кратко да усетим неговия мироглед, чрез начина по който той е запечатал ценен миг и спомен, светът видян през неговия поглед. Светът е толкова многообразен, колкото човек сам пожелае да го види, защото всичко около нас се отразява като в "Огледало" в собствените ни възприятия и се връща като отражение в самите нас.

Художник с наситена творческа биография, Атанас Мацурев споделя вижданията си за акварелната техника:

"Според мен само акварелът може да предаде душевността на художника с всичките нюанси, всеки оттенък на чувство, тъй като спектърът на изразни средства в акварела е неограничен. Някой беше казал, че акварел, нарисуван по 10 различни начина, винаги изглежда добре. И наистина е така. Акварелът е много особена техника, но ако се овладее до такава степен, че да можеш да изразиш себе си. Нещата, които се постигат, са несравними с всеки друг тип техника."

Без съмнение Атанас Мацурев е един от най-добрите съвременни акварелисти в световен мащаб. Роден е през 1975 г. в Банско, но живее и работи в София. Има над десетки самостоятелни изложби. 

Атанас Мацурев работи изцяло в областта на акварела, като предпочитани теми на творбите му са пейзажи, натюрморт и портрети. Художникът е търсен и уважаван творец не само в България, като картините му се търсят от Москва до Ню Йорк. Носител е на първи награди в международни конкурси за акварел. Талантът му е и една от причините Атанас да бъде поканен да води майсторски класове както в родината си, така и в Русия и Турция.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: