Атакуват в съда таксата за битови отпадъци във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
17:35 / 02.02.2011
2348
Жалба срещу Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги ще внесе гражданска инициатива "Справедливост" в Административния съд във Варна. Това съобщи председателят на организацията адвокат Иван Груйкин. По негови данни, подобни действия вече са предприети в София и Шумен.

Жалбата ще атакува частта от местната наредба, касаеща такса смет. Според Груйкин има противоречие в начина, по който се определя таксата - на базата на данъчната оценка на имота, а не в зависимост от конкретното количество битови отпадъци, които са събрани и депонирани. Така за апартамент в центъра, обитаван от един човек, се плаща в пъти по-висока такса от друг апартамент в крайните квартали, в който живеят например осем души и се изхвърлят много повече отпадъци, обясни адвокатът.

Според ГИ "Справедливост" критерият "данъчна оценка" за определяне на такса-смет е незаконен и противоречи на Закона за местните данъци и такси, където е записано, че таксата се определя на база количество боклук, а ако няма такава възможност, по критерий, близък до този. Администрацията обаче дори не прави опит да изчисли налога по този начин, коментира Груйкин. Той даде пример с практиката в редица европейски страни, където битовите отпадъци се събират в специални опаковки, чиято цена зависи от обема. Така, плащайки цената на опаковката, човек си плаща и съответната такса.

Определянето на такса-смет на база данъчна оценка на имота, противоречи и на принципа в Закона за държавните такси, където е посочено, че таксата всъщност е цената на материално-техническите и административни разходи за съответната услуга. В конкретния случай обаче таксата се превръща във втори имуществен данък, след данък-сгради, който също е на база на данъчната оценка, обясни Груйкин.

Източник: Dnes Plus

Виж коментарите (2)

Още по темата (20):
22.04.2024 Мащабна акция във Варна: Ето за какво и кога
04.04.2024 Варненци: Боклукчийският камион току-що мина, но какво остави?
02.08.2020 Ще блокират ли недоволни граждани пътя към морето?
15.07.2020 Сакскобургготски: Един цар не се пенсионира толкова лесно!
08.03.2012 Портних: Промилите за такса "смет" във Варна няма да бъдат увеличавани
08.03.2012 Депото във Въглен ще погълне 32 млн. лв.
Още новини от Новини от Варна:
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!
Ето какво време ни очаква днес във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).