Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Авангарден оперативен метод при сърдечни аритмии приложиха в "Св. Марина"
Автор: Екип Varna24.bg 13:13 / 25.11.2015Коментари (0)655
©
От 11 ноември тази година до сега трима пациенти на Клиниката по кардиохирургия към Университетската болница "Св. Марина" във Варна получиха шанс за по-добро качество на живот - оперативното лечение на митралния им клапен порок беше съчетано с криоаблация, един от най-съвременните методи за оперативно лечение на аритмията при предсърдно мъждене. 

За първи път в България при това лечение се прилага криоаблация - чрез замразяване до -62оС по определени линии в предсърдията се прекъсват пътищата на аритмията, което води в над 80% от случаите до възстановяването на нормалния синусов ритъм - последователно съкращение на предсърдията и камерите на сърцето, повишаващо с до 15% ефективността на сърдечната дейност. 

Когато криоаблацията се прилага според определени в световната медицинска практика критерии - аритмия с давност не по-голяма от 1 година, умерено разширено ляво предсърдие и пристъпна или персистираща аритмия при предсърдно мъждене, в опитните центрове шансът за успех е близо 90%! 

И при тримата първи пациенти криоаблацията е довела до възстановяване на синусов ритъм, като този ритъм се задържа и в ранния следоперативен период!

Професор Джеймс Кокс представя своята методика за оперативно лечение на аритмия при предсърдното мъждене през 1986 г. - нарича я Maze (лабиринт) процедура поради сложността на разрезите на предсърдията. През 90-те години на миналия век индустрията създава технологии, които значително облекчават извършването на тази операция и тя става широко известна като "Cox-Maze IV procedure". 

Понастоящем има два основни начина да се извърши тази процедура - чрез прилагане на "радиофреквентна аблация" (ефектът е загряване на тъканите по определени линии) и чрез "криоаблация" (замразяване на тъканите до -62оС по аналогични линии). Всяка от методиките има своите привърженици, а натрупаният в Европа и САЩ опит е значителен. Съобщава се за задържането на ефекта от криоаблацията над 5 години в над 80% от пациентите, върнали се към нормален синусов ритъм.

Предстои методиката за комбинирано оперативно лечение - съчетаване на криоаблация с основната хирургична процедура, най-често при пациенти с клапни пороци на сърцето, да се утвърждава в практиката на Клиниката по кардиохирургия във Варна. Пациентите ще бъдат наблюдавани за запазването на синусов ритъм и проследявани във времето, за да се натрупа необходимият опит - важно условие за постигане на по-добри за пациентите дългосрочни резултати.

Инвалидизиращата аритмия при сърдечни заболявания може да бъде лекувана оперативно, поне при част от пациентите! Самата аритмия влошава качеството на живот при тези хора - намаляват възможностите за физическа активност, а трябва да приемат и лекарства - антиаритмични и антикоагуланти, имащи не малко странични ефекти. Ако антикоагулантите (предпазващи от образуване на тромби в сърцето) не се дозират правилно и не се прави ежемесечен лабораторен контрол, съществува сериозен риск от кървене или образуване на тромби в сърцето. Ако части от тези тромби попаднат в артериите на мозъка, развива се мозъчен инсулт, не рядко - фатален, а в болшинството от останалите случаи - инвалидизиращ. Това прави въвеждането на оперативно лечение на сърдечните аритмии при сърдечноболните пациенти факт с огромно социално и потенциално финансово изражение.

 

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
Лоша инфраструктура във Варна
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: