Авторски концерт на Анатолий Вапиров във Варна по случай неговата 70-годишнина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:18 / 03.07.2017
2703
Джазмени и голям симфоничен оркестър се събират във Фестивалния и конгресен център - Варна за празника на Анатолий Вапиров - голямото варненско име в българския джаз, създателя на джаз фестивала в морския град, признат саксофонист и композитор на симфонична музика. Вапиров, който приобщава към джаз подиума на Варна цяло съзвездие от световни имена, тези година отбелязва своята 70-годишнина. 

Установил се в България след силни музикантски години в Русия, Анатолий Вапиров се налага не само като джаз изпълнител, но и развива своето творчество в мащабите на симфоничния оркестър, като прибавя към неговата традиционна звучност инструменти и похвати от фолклора и джаза. Критиците го признават за уникално явление в съвременната ни музикална култура. Познати и изпълнявани у нас са неговите Кантата по "Приказка за стълбата" от Смирненски, Кончерто гросо за симфоничен оркестър и джаз квартет, Метаморфози за симфоничен оркестър, Пасакалия за симфоничен оркестър, Славянски реквием за смесен хор, солисти и симфоничен оркестър. Редица симфонични творби на Вапиров са изпълнени за първи път на Международния музикален фестивал "Варненско лято".

В авторския концерт на Анатолий Вапиров по случай неговата 70-годишнина се включват Русенската филхармония с диригент Георги Димитров и водещи имена от българската джаз сцена - Антони Дончев - пиано, Стоян Янкулов - ударни, Мирослав Иванов - китара, Димитър Карамфилов - бас, както и Валерий Георгиев - тенор, и разбира се, Анатолий Вапиров - саксофон.

Ще прозвучат три творби на уважавания автор. Първо ще чуем Симфония №3, след това "Маскарад" по Христо Смирненски за глас и симфоничен оркестър със солист Валерий Георгиев - тенор. Накрая симфоничният звук ще се смеси с джаз усещането в "Concerto piccolo" за симфоничен оркестър и джаз квинтет и на сцената ще излязат едни от най-популярните фигури в българския джаз - Антони Дончев-пиано, Стоян Янкулов-ударни, Мирослав Иванов-китара заедно с Димитър Карамфилов-бас. Тогава със своя саксофон ще се включи и самия Вапиров. Диригент на концерта е маестро Георги Димитров.

Виж коментарите (0)

Още по темата (106):
22.07.2022 Международният джаз фестивал "Варненско лято" започва на 29 юли
28.06.2022 Ново име в концерта тази вечер на ММФ "Варненско лято"
27.06.2022 Започна ММФ "Варненско лято"
24.06.2022 Мащабен концерт открива Международния музикален фестивал "Варненско лято" на 25 юни
13.04.2022 "Пролетни гласове" с балет и музика във "Варненско лято за деца"
01.09.2021 Четири концерта са включени в бароковия модул на ММФ "Варненско лято"
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).