Балетмайстори от три континента ще оценяват младите таланти на Международния балетен конкурс Варна 2018

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:09 / 20.06.2018
2016
Фондация Международен балетен конкурс Варна събира елита на танца на 28-ата Балетна Олимпиада край българското море от 15 до 30 юли. В Летния театър на черноморската перла Варна ще се проведе първото и най-престижно състезание в света. Младите таланти, които гледат към призовете, ще бъдат оценявани от жури от знакови имена на ХХ и ХХI век. Легендата Владимир Василиев от Русия ще ръководи оценяващите, които са балетмайстори, педагози и ръководители на големи балетни трупи от три континента. 

Сред тях са досегашни лауреати на конкурса като Лойпа Араухо от Куба, Ерик Вю-Ан от Франция, Ясен Вълчанов от България. Освен това и Раду Поклитару от Украйна. Знаковият хореограф има две отличия за съвременна хореография на конкурси във Варна – през 2000 г. и през 2008 г. Той е завършил хореография при проф. Валентин Елизарев в Беролурската държавна музикална академия, работи като балетист и главен хореограф на Националната опера в Молдова. От 2006 г. е директор и художествен ръководител на "Киев Модерн Балет“ - проект, осъществен съвместно с мецената Владимир Филипов. През 2014 г. Раду Поклитару е хореограф в церемониите за откриване и закриване на Олимпийските игри в Сочи. 

В журито младите кандидати ще оценява и друго голямо име - от балета на Китай – Чу Дзъдзиао. Примабалерина на Ляонингския балет, в момента тя е художествен директор на трупата. През годините си сътрудничи с Юри Григорович за постановката на балетите "Спартак“ и "Ромео и Жулиета“, както и с Владимир Малахов за хореографията на нова версия на "Лебедово езеро“. Работи с хореографи от Европа и Южна Америка. 

Сред оценяващите ще бъде и едно уважавано име, представител на японския балет – Хироаки Имамура. Той е художествен ръководител на "Ballet Chambre Ouest“ и председател на журито на балетния конкурс в Хачиоджи, Япония. След богата кариера на класически артист, г-н Имамура се отдава на авторска хореография и организирането на балетния фестивал "Field Ballet in Kiyosato“.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!
Ето какво време ни очаква днес във Варна
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).