Балетната трупа на варненската опера с награда "Златна муза" 2018

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:59 / 30.04.2018
1831
Балетната трупа на Държавната опера във Варна спечели наградата "Златна муза" за класическо балетно изкуство на Асоциацията на хореографите в България за "Лебедово езеро". 

Адаптацията на хореографа Светлана Тоншева по Мариус Петипа, асистенти Сергей Антонов и Гергана Караиванова, диригент Мартин Георгиев, с именитата българска примабалерина Веса Тонова в ролята на Одета/Одилия и премиерсолиста на Държавна опера Варна Павел Кирчев в ролята на Принца е първата постановка в историята на Държавна опера Варна. Тя завоюва изключителен успех още на премиерата през декември 2017 година и донесе заслужено национално признание за усилията на варненските балетни артисти. 

Новината дойде веднага след красивата балетна гала, която трупата изнесе пред варненската публика в празничната вечер. А в София, на излъчваната по БНТ тържествена церемония в зала 1 на НДК, наградата получи Веса Тонова, която благодари за високото признание от името на Светлана Тоншева и варненската балетна трупа и пожела вдъхновение и успех на всички, посветили се на танцовото изкуство.

Асоциацията на хореографите в България, учредена на 31 януари 2015 година, с председател Христо Ив. Димитров, създател, хореограф и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл "Българе", работи за консолидиране на творците от хореографската гилдия в различни жанрове. Наградите ЗЛАТНА МУЗА на Асоциацията на хореографите в България се раздават за втори път, като през тази година те обхващат 11 категории, сред които: класическо балетно изкуство, български танцов фолклор, модерно танцово изкуство, дебют за хореография в областта на съвременния танц, оригинална музика към хореографска постановка и други. 

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).