Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Базитов: 68% от 5-годишните варненчета са в детски градини и училища
Автор: Екип Varna24.bg 17:05 / 24.04.2012Коментари (0)1099
© Varna24.bg
68% от 5-годишните варненчета са в детски градини и училища. Това съобщи зам.-кметът по образованието Коста Базитов.

По думите му общият брой на децата в тази възраст в морската столица е 3743. За останалите малчугани са осигурени допълнителни места по райони.

Приемът на документи за детските градини стартира от 1 юни до 31 август. Документи за прием в училищата ще се приемат от 1 юни до 14 септември включително.

Оптимизацията на училищната мрежа може да се случи след приемане на закона за училищно образование и предучилищно възпитание, който е в Народното събрание, разкри Базитов. Той поясни, че процеса включва оценка на сгради, собствености, завършващи ученици и икономическо развитие на района. С приемането на закона държавните училища ще бъдат предоставени на общините в оперативно управление и управление на собствеността. Едва тогава можем да говорим за втори етап на оптимизация на училищната мрежа в Община Варна, допълни зам.-кметът. По думите му процесът вероятно ще засегне всички училища, които се помещават в една сграда с други, въпроса с недостатъчната пълняемост на гимназии и свободната сграда на Професионална гимназия по облекло в Аспарухово. Тези неща ще бъдат анализирани и подложени на обществено обсъждане.

Проблемът с общата сграда на Математическа гимназия и ОУ"Захари Стоянов" продължава да стои, каза още Базитов. Между кметът Кирил Йорданов и директорите на двете училища е подписан договор през 2005 година. Към 18 март директорът на основното училище е поискал подписване на допълнително споразумение към договора. Такова искане е направил ден по-късно и директорът на Математическата гимназия.

За разрешение на проблема общинската администрация ще предложи вариант близък до статуквото за следващата учебна година. По мнение на Базитов наличната сграда е в състояние да посрещне нуждите на двете училища. Кметът е предоставил за ползване сградата на двете училища, като те трябва допълнително да се споразумеят за разпределението на класните стаи.

Приемът в Математическата гимназия е държавен и става със заповед на министъра, докато приема в основното училище се изготвя на базата на решения на колектива в него. Зам.-кметът по образованието разкри, че 68% от приетите ученици в първи клас в ОУ"Захари Стоянов" са от прилежащия район. В училище "Димчо Дебелянов" в центъра има само две паралелки прием за първолаци, добави Базитов.

84 139 лева са предоставени от Община Варна на 18 варненски училища за участия в състезание, олимпиади и конкурси на национално и световно ниво през 2011 година. Към днешна дата за тази година са предоставени 71 274 лева.

Източник: Днес +









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: