Безплатни тренинги за самопомощ при психични проблеми започват във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:56 / 28.10.2016
1291
Безплатни тренинги за самопомощ при психични проблеми започват на 29 октомври (събота) във Варна. Това съобщи за Фокус" психологът Дарина Трайкова, която ще вземе водещо участие в тренировъчната програма. 

По думите й мероприятието ще се проведе под формата на беседа, в рамките на която аудиторията ще бъде запозната с най-важните въпроси, касаещи психичните проблеми при човека и най-тежката им форма - депресията. 

Дарина Трайкова допълни, че ще се даде възможност на всички желаещи да зададат своите въпроси и да споделят притесненията си, след което ще получат ответен отговор. Тя каза още, че в бъдеще се предвижда да се проведе цикъл от подобни лекции, за да се запознаят отблизо хората с начините да разпознават симптоматиката на депресивните състояния и съответно - да си окажат самопомощ, защото според психолога това е напълно възможно, но ако се приложи в ранен етап. В противен случай, коментира Трайкова, може да се стигне до сериозни усложнения и намесата на специалист да стане задължителна, с което се предполага и преминаване към лечение с медикаменти. 

"Идеята отдавана зрееше в нас, казвам нас, защото инициативата ще се случва със съдействието на мой колега - Мая Василева. Това, което ни провокира да насочим усилията си в тази посока, е тревожната тенденция, че в България и в световен мащаб се увеличава процентът на хората, които страдат от тревожни и депресивни разстройства, или са засегнати от друг психичен проблем, а същевременно все повече се увеличава неглижирането на проблема и стигмата на решението му", обясни Дарина Трайкова. 

Тя се обоснова, че хората се опитват да омаловажат ситуацията, в която се намират, мислейки си, че това е нещо, с което могат да се справят, или, че не биха искали да натоварват близките си. 

Специалистът посочи, че тренировъчното мероприятие е подходящо за всяка възраст, като се започне от тийнейджъри, без да се поставя горна граница. Дарина Трайкова апелира към всички желаещи хора, водени от конкретен интерес или просто от любопитство, и най-вече тези, които изпитват нужда, да посетят събитието. Цикълът от терапевтични дискусии, поместен в рамките два часа, е с вход свободен.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци трябва да знаят, че тази улица ще бъде затворена за опре...
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).