Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Близо 300 млн. лв. се очакват във Варна в следващите години
Автор: Екип Varna24.bg 12:33 / 15.10.2015Коментари (0)678
© Varna24.bg
Варна очаква да получи еврофинансиране през новия програмен период в размер на близо 300 млн. лв. 84 от тях са по проекта за интегрирания план за градско възстановяване и развитие. До 200 млн. лв. допълнително ще бъдат привлечени по други програми, обясни за Дарик Ани Николова - шеф на общинската дирекция "Европейски и национални оперативни програми".

Варна кандидатства основно по оперативните програми "Региони в растеж" и "Околна среда". Общината обаче няма право да се бори за отпускане на пари по "Развитие на селските райони", както и по програмата "Конкурентноспособност", тъй като тя е за частния сектор.

Варна е успяла да привлече 10 пъти повече средства през последните две години в сравнение с предходния период, посочи Николова. До юни 2013 година са били възстановени едва 13 млн. лв, докато оттогава до момента сумата е 130 милиона. Като основни за града тя открои проектите за интегриран градски транспорт, за линейния ускорител в Онкоболницата, за 7-те къщички от семеен тип за деца и младежи, за пречиствателните станции "Златни пясъци" и "Варна".

Само за последните няколко месеца местната администрация е спечелила допълнително финансиране за 9 обекта на стойност 3 млн. лв. След бедствието в "Аспарухово" е сключен договор на стойност 8 милиона по фонд "Солидарност", към който е подписан и анекс за още 2 милиона за Фатрико дере и елпромското дере, припомни Ани Николова.

Като успех за администрацията тя отчете привличането на 2,5 млн. лв. от петте районни кметства. Парите ще бъдат използвани за осигуряване на социални асистенти на хора с увреждания.

Общината има готовност да кандидатства по програма "Околна среда" за 16 обекта за изграждане на канализация в "Галата", "Изгрев", "Виница", обясни шефът на дирекцията по европроекти.

Тя добави още, че е подписан договор по програма "Еразъм" в партньорство с пет града във връзка със спечелената от Варна титла "Младежка европейска столица 2017". Предстои провеждането на тренинги и учебни визити, създаване на международни партньорства. Целта е да бъдем домакин на много събития, да има приток на млади хора, което ще окаже благоприятно влияние върху икономиката и туризма, добави Николова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Черно море в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: