Близо 60% от варненци са усетили резултат от еврофондовете, според допитване

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
13:52 / 19.09.2013
2693
Близо 60% от участниците в допитване на Областния информационен център - Варна са усетили ефект от дейността на еврофондовете в региона. Това съобщи управителят на ОИЦ Виктория Николова на пресконференция на тема "Първите седем години на България в Европейския съюз".

Проучването беше направено по време на три открити приемни на центъра от 9-и до 13-и септември във Варна като част от националната кампания "Първите седем години на България в Европейския съюз".

В анкетата се включиха общо 108 човека, които отговориха на въпроса "Достигнаха ли до Вас европейските средства?". Анкетираните гласуваха с нарисувани усмихнати лица за "ДА" и с намръщени - за "Не".

41 процента от гласувалите смятат, че евросредствата не са достигнали до тях. 59 % отговориха положително на въпроса и пряко или косвено европейските средства са достигнали до тях. Някои споделиха, че са завършили чуждоезикови курсове по програмата "Аз мога". Други посочиха, че децата им са включени в извънкласни дейности по проект УСПЕХ или пък посещават санирани по европроекти детски градини.

Най-видими и значими според хората са инфраструктурните проекти, коментира още управителят на ОИЦ-Варна. По време на кампанията екипът на ОИЦ запозна гражданите с някои от успешно реализираните и напълно завършени европроекти, по които са ремонтирани училища, площади, детски градини, музеи, пътища, детски площадки и други.

На пресконференцията бяха представени и конкретни постигнати резултати по оперативните програми. Във Варна с европейско финансиране през настоящия програмен период са ремонтирани 27 детски градини.

През миналата учебна година по проект УСПЕХ 59 училища от Варненска област са сформирали 1 097 кръжока за извънкласни и извънучилищни дейности, в които са участвали 13 202 ученици. По проект "Квалификация на педагогическите специалисти" 1843 учители от региона са включени в различни обучения. 339 от тях ще бъдат обучени за работа с деца със специални образователни потребности. Подписани са и 76 договора за стартиране на собственост бизнес от безработни лица.

Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).