Близо 9,5 милиона тона е товарооборотът на пристанище "Варна" през 2016 г.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:45 / 22.12.2016
1203
През тази година товарооборотът на пристанище "Варна" достига 9,5 милиона тона, съобщи изпълнителният директор на дружеството Петър Сеферов. По думите му годишният план на фирмата е изпълнен, като нивото на натоварване е сравнимо с това от 2015 г.

Основните товари са няколко групи. По думите на Сеферов сред най-големите клиенти на дружеството са девненските заводи. Близо една четвърт от общия товарооборот е от зърно, допълни Сеферов. Числата показват, че тази година през порта са преминали близо 2,9 милиона тона зърно. Обработените контейнери са около 140 хиляди TEU.
Най-голямата реализирана инвестиция на дружеството през 2016 г. е осигуряването на нов кран на пристанище "Варна Запад", който е на стойност около 3,1 милиона евро. Всяка година фирмата инвестира около 5-6 милиона лева в нови активи и между 4 и 5 милиона лева в инфраструктурата, допълни Сеферов. Според него такива ще бъдат инвестициите и през следващата 2017 година.

Сеферов уточни, че не очаква догодина да има увеличение на пристигащите във Варна пасажерски кораби. Според него обаче в по-далечно бъдеще картината има шанс да се промени, тъй като от тази година пристанище "Варна" вече е член на Асоциацията на средиземноморските пристанища "Медкруиз".

Директорът на варненския порт каза още, че предстои да бъде дооблагородена пешеходната зона около Морската гара в града. По думите му дружеството ще продължи да влага средства в озеленяването на района, въпреки непрекъснатите кражби на сложените растения и цветя.

За 2017 г. Сеферов прогнозира, че не очаква резки промени в работата на порта и дейността му ще бъде също толкова успешна както и през настоящата.

Източник: БНР


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Коцев: Варна е люлка на знанието, устрема и успеха. Децата ще нос...
Във Варна: Българските ученици завоюваха 8 медала на Балканската ...
Неприятна изненада по Черноморието утре
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).