Бойко Борисов: Само Господ ви е пазил да не се срути залата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:10 / 03.04.2015
3338
"Заради тъпо, престъпно и некомпетентно строителство изскачат непредвидени дефекти при ремонта на Двореца на културата и спорта. Представяте ли си в какъв коптор сте играли мачове и са се провеждали първенства. Опасен за хората във всяка една сфера. Само Господ ви е пазил да не се срути залата, да падне в дупката с вода и да издави хората". Това заяви министър- председателят Бойко Борисов по време на инспекцията на ремонтните дейности на Спортна зала, предаде Дарик.

Дворецът на културата и спорта трябва да приеме Световната купа по гимнастика в началото на май, както и финалите на Световната лига по волейбол през юли и Европейското първенство. Премиерът получи уверение от представител на фирмата изпълнител, че залата ще е готова да посрещне първенството по спортна гимнастика, а след това вторият етап на ремонта ще приключи в срок за финалите по волейбол.

"Проблемите при ремонта са много и непредвидени. Натъкнахме се на недовършени неща при строителството. Най-неприятното е, че експлоатацията на залата е била лоша. В момента цялата сграда е със скеле, като 50% от тавана вече е готов. От другия край започваме да сваляме скелето, за да можем да приключим в срок. На 10 април пристигат седалките за трибуните и започваме да ги подреждаме. Те ще бъдат същите като в зала "Арена Армеец". Паралелно с това правим укрепване и изграждаме 38 метални греди, които след това ще облечем с кофраж и ще леем бетон, за да укрепим залата. Когато започнахме ремонтните дейности открихме, че има 8 метра джоб с вода. Един ден е почнало да тече, някой е слязъл долу с кирката и е счупил канализацията. Отводнили са за мероприятието и оттам насетне са оставили да тече в подземието, вследствие на което всичко е пълно с вода. В момента плочата и колоната държат фундамента, а не обратното. Липсва бетон от колоните, като на две от трибуните колоните са само до плочата и не продължават надолу", обясни Велиан Желев.

Открит е проблем и с озвучението, като в момента 10-те тонколони са поставени върху рамка, която тежи 1,5 тона. Колоните и рамката са натежали върху конструкцията на въжетата и на покрива също се е образувал джоб с вода.

"Предписаха ни да махнем рамката и тонколоните и да монтираме ново озвучение в тавана. Акустиката ще стане по-добра, отколкото е била преди. По принцип в проекта на беше предвидено да демонтираме тавана, но като почнахме ремонта се оказа, че над него има покривка от стъклена вата, която е изключително канцерогенна. Добре, че климатизацията на залата не работи от повече от 20 години", коментира Желев.

След като приключи състезанието по спортна гимнастика предстои да се отрежат част от трибуните, за да отговаря залата на изискванията на Световната федерация по волейбол. По думите на строителите обаче проблемът е, че не може бързо да се направят новите трибуни. Първо трябва да се отнеме товар, за да се постави след това нов.

"Това означава да демонтираме бетона. В момента къртим 50 тона бетон и го изнасяме, за да можем да вдигнем метални колони. След това ги напасваме, монтираме ги звено по звено и поставяме армопакет и бетон. Освен това всичко се прави на ръка, тъй като не можем да вкараме техника. Другият основен проблем, заради който надзорниците едвам не спряха обекта, е прикачването на зала "Младост" към "Конгресна". При строежа на "Младост" металната конструкция е прикачена без колони и греди. Тъй като някой не е изчислил като хората и явно им е пречело, са изрязали с шлайфа железата, които свързват пръстена на "Конгресна" с новото крило. Където и да пипнем има толкова много проблеми, като засега сме изхвърлили над 150 камиона с боклуци от избените помещения", информира Желев.


Виж коментарите (0)

Още по темата (30):
04.06.2015 Министър Кралев: Зала "Конгресна" ще е готова за Световната лига по
волейбол
03.06.2015 Кмет и министър провериха ремонта на зала "Конгресна"
24.05.2015 Спортната зала отново е строителна площадка
10.05.2015 Световната купа приключи, започва вторият етап на ремонта на зала
"Конгресна"
07.05.2015 Над 1000 гимнастици и акробати в Двореца
05.05.2015 ДКС е напълно готов да посрещне Световната купа
Още новини от Новини от Варна:
Кметът на Варна Благомир Коцев обяви супер новина във Фейсбук, св...
Колона коли блокира Крайбрежната алея! Каква е причината?
Поредната вандалщина във Варна. Ако ние не пазим, няма кой да ни ...
Възмутен варненец: Камионите постоянно си минават, но това никой ...
Ето какво интересно събитие има във Варна днес
Голяма изненада очаква варненци и гости на града!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).