Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бойко Борисов във Варна: Имате ново сметище, няма да си хвърляте боклука през балконите
Автор: Екип Varna24.bg 14:36 / 16.11.2015Коментари (17)5938
С тържествена церемония бе открита новата регионална система за управление на отпадъците в с. Въглен, която ще събира над 500 000 тона боклук от Варна, Аксаково и Белослав през следващите 5 години, предаде репортер на Varna24.bg. 

Водосвет за здраве и благоденствие отслужи Негово преосвещенство митрополит Йоан. На церемонията присъства премиерът Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на спорта Красен Кралев. Домакин на събитието е кметът на Варна Иван Портних, заедно с областния управител Стоян Пасев и кметът на Аксаково инж. Атанас Стоилов. На церемонията присъстваха евродепутатът Емил Радев, народни представители и кметове на общини и общински съветници.

Обектът "Регионална система за управление на отпадъците в регион Варна" е по проект: "Изграждане на регионалната система за управление на отпадъците в регион Варна (Аксаково)", финансиран по Договор за безвъзмездна финансова помощ №DIR-5112122-C004, по Приоритетна ос 2: Отпадъци ще се състои днес в землище на с. Въглен, община Аксаково (вляво преди с. Въглен. 

След тържествената церемония по традиция премиерът Бойко Борисов се обърна първо към Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. 

"Дядо Владика, първо се обръщам към тебе, като най-важен и да благодариме на Господа, че сме тука, живи и здрави и сме съумели да направим това, което е трябвало", каза Борисов. И продължи: "Само за една година 350 млн.лв. сме дали за пречиствателни станции и съоръжения по морето. Като си направим калкулацията днес официално 76 млн.лв. влизат във Варна, 28 млн.лв. тука, за да може да не си хвърляте боклука през терасите, както беше в София и 48 млн.лв. - последното което ни остава - "Златни пясъци".

Трябва да имате готовност бързо да изтъргувате съответно тази позиция, да стане факт, за да хванем новия сезон с чисто море. Имате време, можете да строите, парите ги има. 

На практика днес общината като и подпишем документите, 9 милиона и идват ей така от въздуха. Имате пари и нещо друго да си направите във Варна, което ви е важно. Заедно с колегите от Реформаторския блок съм ви обещал, че ако не на първо, то на второ място е магистрала "Хемус". Двата лота долу ги търгуваме, проектираме до Търново, така че бързо ще напреднем в следващите години", допълни премиерът.

"Днес за нашата община,Община Варна и община Белослав разкриването на депото е едно събитие, защото откриваме регионалната система за отпадъците в региона, което ще осигури перспектива за 35 години напред. Това е проект, който започнахме през 2012 г. Тогава имахме само 35 декара общинска земя, а след това с отчуждаване придобихме още 250 декара, като по този начин осигурихме стартирането на проекта. Той е реализиран за 7,5 месеца, благодарим за съвместната работа с министерството на околната среда. Започнахме с министър Василева още при първото правителство на г-н Борисов. Тогава положихме основите и беше един от най-трудните проекти в България. Благодарение на съвместната ни работа днес представяме една нова сиситема, в която има клетка с живот от 5 до 7 години, а перспективата на всичките три клетки е за 30 години. 

Проектът включва изградена пречиствателна станция за отпадните води, система за рециклиране на строителните отпадъци с депо към него, система за компостиране на зелените отпадъци, която е най-голямата в България по проект. Освен това много нова скъпа техника, което осигурява перфектни условя за работа. Осигурени са 25 нови постоянни места за работа. Средствата, които са по проекта са три пъти повече от бюджета на общината. Постарахме се да направим така процедурите, че да сведем до минимум финансовите корекции и мисля, че това е благодарение на добрата работа между трите общини", каза кметът на Община Аксаково Атанас Стоилов.

"Днес е един изключително важен ден, тъй като успяхме да доведем до успешна реализация един проект, който на практика бяхме загубили и не мога да не благодаря лично на г-н Борисов и г-жа Василева, тъй като знаете, че клетката която използваме в момента, т.нар. клетка 207, на практика е с изчерпан капацитет. Ако не беше се реализирал този проект щяхме да сме изправени пред една абсолютна реално криза с боклука и отпадъците", каза на свой ред и кметът на Варна Иван Портних

"Не мога да не благодаря за това, че осигуриха финансиране на още един изключително важен проект- пречиствателната станция на Златни пясъци. Уникален е случая. Знаете, че средствата, които бяха от предходния програмен период ни бяха запазени и престои реализация и на този проект. Това са проекти, които не са видими в ежедневието ни, но са изключително важни за нормалният ритъм на всеки един град", допълни Портних.

Според министърът на околната среда и вИвелина Василева с този проект се превежда изцяло с екологичното законодателство системата за управление на отпадъците в региона. 

"Това е проект, който обслужва 365 000 жители. Един проект, с който България изпълнява своите ангажименти. Това е вече 15-тата система за управление на отпадъците, която откриваме. Тази година открихме 13 и аз благодаря за прекрасното партньорство на общините. Тези проекти са значими и важни за хората, защото се осигурява опазването на околната среда, осигуряват се добри условия за живот и развитие на икономиката. Вече 3,32 млрд.лв. са разплатените средства по оперативна програма "Околна среда". Това съставлява 99% от ресурса на програмата. Изключително интензивно строителство, което доведе до редица успешно реализирани проекти. Радвам се, че днес имаме още един хубав повод. Много усилия бяха положени за да убедим колегите ни от европейската комисия колко важен е и този проект, който ще стартираме днес - проекта за модернизация и разширение на пречиствателната станция на "Златни пясъци", каза министър Василева. 

Стана ясно, че днес ще бъде подписано официално споразумението, което дава възможност за старт на инвестиционната част от проекта на обща стойност 48 млн.лв. След днешния акт община Варна ще може да възстанови вече инвестираните средства, които ползва като кредит, за да изгради дълбоководното заустване на пречиствателната станция и да стартира тръжните процедури, за да възложи дейностите и преведе в пълно съответствие пречиствателната станция. 

Своя поздрав към кмета на Варна Иван Портних от името на народните представители от варненска област отправи и Радан Кънев: 

"Аз съм политик, затова си позволявам да говоря политически във всеки един момент, затова ще си позволя да поздравя г-н Портних с победата му убедително на местните избори във Варна, където бяхме в една доста остра конкуренция и да изразя надеждата си, че в днешния ден ние ще положим основите на едно дългосрочно дясно управление на Варна, което след години да отчита много по-добри резултати, отколкото сме отчитали предишните неудачни варненски управления".

На сбогуване министър-председателят си направи снимки за спомен с всички жеалещи. 

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Селяндур! Ако ти, ББ ,си хвърляш боклука през балкона, това не означава, че всички го правят!
0
 
 
А ВЕ ЕИ МИ6КОО ,КОГА СМЕ СИ ХВУРЛЯЛИ БОКЛУКА ПРЕЗ БАЛКОНА ТИ ЗА СОФИИСКИТЕ СЕЛЯНИ 6ОПИ ЛИ ГОВОРИ6
0
 
 
Че то ние и до сега не го хвърляхме през балкона - то да не му е неговото село това на Боко Тиквундера!
0
 
 
Ако открият градски кенеф пак ли ще отреже лентичката тоя мазник?
0
 
 
Варна се превърна в сметище от нас варненци и съм сигурна, че винаги ще има хора, които да си хвърлят боклука от балкона, защото са невъзпитани като вас г-н Димитров.
0
 
 
пълен тъпак превърна Варна във сметище наглец дебел мазен и.т.н
0
 
 
Аз пък никога честно не съм виждал да се хвърля боклука през терасата ... Иначе моля някой който е запознат, интересно ми е , нали в Белослав има завод за преработка на боклука ? Това в с въглен е депо като от едно време ... Защо?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1601) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: