Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Българин, осъден в Чехия, ще търпи наказанието си у нас
Автор: Екип Varna24.bg 13:17 / 06.07.2022Коментари (0)831
©
Български гражданин, осъден в Чехия за опит за причиняване на телесни повреди на свои съграждани, ще изтърпи присъдените му от чешкия съд 3 години и 6 месеца лишаване от свобода. Варненският апелативен съд потвърди решение в този смисъл на Силистренския окръжен съд, съобщиха от пресслужбата на съда.

Производството пред първата инстанция е  образувано по искане на чешките съдебни власти за признаване и изпълнение на присъда, издадена в началото на тази година от Областният съд гр.Храдец Кралове. С нея освен с ефективното изтърпяване на 3 години и 6 месеца, 57-годишният  Георги Х. е наказан и с експулсиране от пределите на Чешката Република за 3 години. Той е бил изправен на съд за това, че през август миналата година след спор между общо 4-ма българи, нанесъл прободни рани на двамата си опоненти. Окръжната прокуратура е квалифицирала деянието като опит за тежка телесна повреда по българския закон. Защитата обаче смята, че е била увреждането е леко. Първата инстанция назначи съдебно-медицинска експертиза и квалифицира деянието съгласно българския Наказателен кодекс като опит за средна телесна повреда.

Решението на Силистренския окръжен съд да признае и приеме за изпълнение присъдата на чешкия съд бе обжалвано пред въззивната инстанция. При проверката на първоинстанционния съдебен акт, въззивната инстанция трябваше да проследи спазени ли са законовите изисквания при

постановяването му, налице ли са условията за признаване и изпълнение, и съществуват ли основания за отказ. Първата инстанция правилно е приела, че са причинени две леки телесни повреди на две отделни лица, но това престъпление не би могло да бъде съответно на правото на изпълняваща държава, заради изискването за съвпадение на основните признаци от съставите на престъпления по двете законодателства. Максимално съответно по българския закон е престъплението "опит за средна телесна повреда“, наказуемо с наказание лишаване от свобода до 6 години.

Настоящата инстанция сподели изцяло изводите на Окръжен съд – Силистра – че няма основания за отлагане или отказ от признаване на присъдата.

Решението на Апелативен съд – Варна не подлежи на обжалване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: