Продължава спадът в консумацията на хляб в България. Това е една тенденция, която се запазва. Тя е нормална с оглед на това, че на пазара навлизат все повече и повече заместители на хлебните и тестените изделия от една страна, а от друга е много модерно да се говори за диети, които изключват тези производства.
Това заяви за Радио "Фокус" - Варна Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите - Варна. Той посочи, че диетата е нещо конкретно и всеки човек сам трябва да прецени със своя диетолог какво трябва да прави и не малко от най-добрите диети са свързани с консумацията на сравнително малко количество, но задължително присъствие на черен хляб.
"Това е нормална тенденция, която е съвсем очаквана от нас", добави Иво Бонев. Той добави, че хотелиерите и ресторантьорите, с които работи, особено през лятото стават все по-изрядни в плащанията си. "Наблюдава се такава тенденция през последните години защото като, че ли те се пресяха тези, които бяха некоректни, а и ние ги знаем кои са, те са единици и просто не работим с тях. Новост за този сезон е, че туристите са по-малко. Сезонът закъсня, а се очаква и да завърши по-рано поради много фактори, но тук става вече дума за туристически продукт, който очевидно че тази година не е на добро ниво, причините са много.
Отливът е сериозен - над 10 - 15 % твърдят хотелиерите, което разбира се отразява и на нас защото, когато консумацията е по-малка и поръчките намаляват. Нашите мощности са по-малко натоварени. Винаги съм казвал, че Варна е сезонен град и от летния сезон специално за Варна зависи и състоянието на нашия бранш", обобщи Иво Бонев.