Български курсанти ще плават на един от най-големите ветроходи в света

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:31 / 02.02.2023
938
Началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, отправи покана за посещение в България на емблематичната за Аржентина ветроходна фрегата "Либертад“.

Това се случи по време на срещата му с главнокомандващия на Военноморските сили на Аржентина (Армадата) – адмирал Хулио Орасио Гуардиан, която се проведе тези дни. Двамата обсъдиха и възможности за сътрудничество в образованието. Първата конкретна стъпка е вече набелязана и български курсанти от Морско училище ще имат възможност за плаване на "Либертад“, а аржентински курсанти ще пристигнат за тренинги във флотската Алма матер във Варна, научи Varna24.bg.

"Либертад" ("Свобода“) е учебен ветроход (на ВМС, по военната класификация на фрегата, по класификацията на вида на ветроходното оборудване – кораб) на аржентинския флот. Построена е през 50-те години на миналия век в корабостроителницата Рио Сантяго близо до Ла Плата и се превръща в един от най-големите ветроходни кораби в света. Първото й плаване е през 1962 г. До момента е изминала над 800 хиляди морски мили (1,5 милиона км), посетила е около 500 пристанища в повече от 60 държави в света.

Аржентинският командващ на ВМС обеща и пълна подкрепа в мисията на военния научноизследователски кораб (НИК 421) "Св. св. Кирил и Методий“ в Антарктическата зона.

Началникът на Морско училище е част от екипа на XXXI българска антарктическа експедиция. От аржентинското пристанище Мар дел Плата полярниците ще се качат на борда на "Св. св. Кирил и Методий“. Това е последната спирка на плавателния съд, преди да отплава за базата ни на остров Ливингстън на Ледения континент.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).