Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Бял лебед със счупен крак е изправен пред бавна смърт на варненския плаж, няма кой да му помогне
Автор: Екип Varna24.bg 11:21 / 28.05.2012Коментари (4)1155
© Народно дело
Не се намери специалист, който да помогне на красивия бял лебед със счупен крак, който от събота предизвиква съчувствието на всички на варненския плаж край втора буна. Оказа се, че в РИОСВ - Варна, са подадени 2 сигнала, но реакция не е последвала. "Трябва да го приберат и да го настанят в спасителния център, който се намира в зоокъта", коментираха специалистите от Дружеството за защита на птиците и предупредиха гражданите в никакъв случай да не оказват на своя глава помощ на птиците, защото може да пострадат.

На обаждането на зеления телефон на екоорганизацията вчера на обяд се отзова не специалист, а човек от охраната. Той посочи, че в събота за тази птица са подадени два сигнала, които били предадени на еколозите. Въпреки това лебедът е оставен да лежи безпомощен на пясъка. На въпрос каква е процедурата в този случай пазачът обясни, че най-доброто е хората, ако могат, да заловят птицата и да я занесат в спасителния център в зоокъта. "Но там в почивните дни няма лекар, така че помощ ще му бъде оказана чак в понеделник", допълни човекът.

"Без настанителен протокол, издаден от РИОСВ - Варна, аз нямам право да го приема, тъй като лебедът има здравословен проблем, а може да е защитен вид и по норматив не могат да се прескачат процедурите", пък обясни шефът на зоопарка Иванка Стоянова. Тя посочи, че е почти ежедневие в къта да се носят различни животни, но те се приемат, когато става въпрос за дарение, за домашни любимци и т.н. Фактът, че ветеринарният лекар в събота и неделя не е на работа, не е оправдание, допълни тя, тъй като няма никакъв проблем той да бъде повикан. Така станало преди две-три седмици, когато от Шумен бил транспортиран кралски фазан, иззет от местните еколози, тъй като е защитена птица. Шефката на парка го посрещнала от автогарата, а първа помощ му оказал повиканият доктор. Животинчето било в окаяно състояние - измъчено и измършавяло, държано незнайно колко време в клетка в частен дом. "Сега птицата вече е добре, а каква ще е съдбата й - ще преценят еколозите. Ако е в състояние да се грижи сама за себе си, тя ще бъде пусната в природата, в противен случай или ще остане при нас, или ще бъде настанена другаде. Това е процедурата", коментира Стоянова. Така или иначе птицата на плажа остана безпомощна и разчиташе само на храната, която й подхвърляха варненци.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.05.2012 г.
0
 
 
Еко активисти - къде сте бре? Появявате се само като стане въпрос за улични кучета!
Aнонимен
на 28.05.2012 г.
0
 
 
Аз просто нямам думи, не разбирам какви нормативи, процедури, разрешителни трябват, за да спасиш един жовот. Това е просто как да кажа, меко казано ненормално. в какво общество живеем, грам ли нямате съчувствие, къде го загурбихте?!?!
Aнонимен
на 28.05.2012 г.
+1
 
 
къде са еколозите иначе много крякат за кучетата, а пък за лебеда нещо ги няма.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Интегриран градски транспорт на Варна
Лоша инфраструктура във Варна
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: