Центърът по медиация във Варна решил 15 спора за година

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:05 / 10.11.2016
841
За 1 година от създаването на Центъра по медиация към съдебния район на Окръжен съд Варна са сключени 15 споразумения със спорещи в съда страни, 12 от които по дела на Районен съд и 3 - на Окръжен съд. 

Подадени са 55 заявления за медиация и са проведени 66 срещи с медиаторите на Центъра. 17 от срещите са приключили без споразумение, 7 медиации не са се състояли след подадени заявления, поради отказ на страните да се явят. По 7 дела предстои насрочване на втора среща.

Навършването на 1 година от откриването на Центъра по медиация към съдебния районна 11 ноември ще бъде отбелязано с Дeн на медиацията във Варна, организиран Окръжен съд, Районен съд, Центърът за разрешаване на спорове - София и Центърът за обучение на медиатори "Итераакадеми"- Варна. На откриването на Деня на медиацията в хотел "Черно море" са поканени юристи, представители на местната и държавна власт, университетската общност, неправителствения сектор и бизнеса. За гостите и медиите ще бъде представена симулирана медиация по конкретен казус, с която ще бъде демонстрирано как протичат срещите между медиатори и спорещи страни.

По-късно през деня ръководствата на Окръжен съд и Районен съд Варна ще се срещнат с медиаторите на Центъра.
Първата годишнина от откриването на Центъра по медиация към съдебния район на Окръжен съд Варна ще бъде отбелязана и с Ден на отворените врати. Между 13 и 17 часа координаторите на Центъра ще се срещат с граждани на три места:
Център по медиация- ул. "Ангел Кънчев" №12, ет. 4
Окръжен съд Варна - ет. 4, стая 410
Районен съд Варна - ет.5, стая 2

В деня на годишнината е насрочена ко-медиация по две търговски дела на Окръжен съд-Варна, с участието на двама медиатори и спорещите страни.

Всички прояви на 11 ноември са посветени на популяризиране на медиацията като способ за разрешаване на спорове извън съда, но и като средство за преодоляване на конфликти в образованието, здравеопазването, публичната сфера и бизнеса.

Припомням, че услугите на Центъра по медиация към съдебния район на Окръжен съд Варна са безплатни за страните, които имат висящи дела в съдилищата от съдебния район на Варна, а медиаторите в Центъра работят безвъзмездно.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е на трето място в страната по започнато строителство на но...
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).